Модернизацията на армията и 2 % от БВП за отбрана са част от целите на Димитър Стоянов

1628
Модернизацията на армията и 2 % от БВП за отбрана са част от целите на Димитър Стоянов
Снимка: Пресцентър на държавния глава

Модернизацията на армията и 2 % от БВП за отбрана са част от целите на Димитър Стоянов. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната в служебния кабинет по време на брифинг. 

"При встъпването си в длъжност обявих, че просперираща държава без силна и модерна армия - няма. Основният приоритет на служебния кабинет в лицето на министъра на отбраната основно внимание ще бъде насочено към модернизацията на Българската армия. Подготвяме инвестиционна план-програма, която е стартирана от предишното правителство при министър Заков. Ние като приемници продължаваме тази инициатива и считаме, че трябва да я доведем до край - да бъде внесена в Министерски съвет и в Народното събрание", заяви Стоянов. 

По думите му през 2017 г. се е провел КСНС, където е постигнато съгласие, че трите основни приоритетни проекта за Сухопътни, Военноморски и Военновъздушни сили, ще се движат синхронно. "Два от проектите за новия многофункционален кораб, както и за новия боен самолет, се движат със задоволителен темп. За съжаление третият проект изостава страшно много. Реално процедурата там е прекратена", обясни още Стоянов. Той отбеляза, че Министерство на отбраната анализира документите и срочни действия, за да продължи реализирането му така, че новият проект за инвестиционен разход да бъде внесен в Народното събрание. "По отношение на патрулните кораби. В подготовка сме за закупуване на въоръжение, като първия договор ще бъде разписан до средата на август месец. За другия тип въоръжение до средата на септември, но с това не се изчерпва дейността по този проект", обясни служебният военен министър. 

Той обърна внимание и на проекта за закупуване на нов тип боен самолет. "Може би вече знаете, че имаме оферта за втория транш от 8 самолета F-16. Подготвили сме проект за инвестиционен разход, който трябва да бъде внесен в Министерски съвет, а след това в Народното събрание. Надяваме се да успеем в срока на офертата 1 ноември, но сме разработили и резервен вариант до 15 декември и вече сме отправили такова питане към американската страна", добави Стоянов. Стана ясно, че предният екип на Министерство на отбраната е провел необходимите преговори, като има още някои въпроси, които трябва да бъдат изяснени. 

Той коментира и първия транш на изтребителите и тяхното закъснение, като посочи, че компенсации не се предвиждат. 

Като спешни проекти Стоянов определи проекта за придобиване на бойна техника за батальонна група, както и офертата за втория транш F-16. "Парите, които са платени август месец 2019 г. за първите 8 самолета авансово, се намират в доверителен фонд, а няма открита сметка във Федералната банка, където е можело тези средства да се използват и да носят дивиденти на страната ни. Затова казах, че са правени опити от министър Каракачанов, от министър Панайотов, тази сметка да бъде открито. Документи са подавани, но не са минали по една или друга причина ратификация", заяви още Стоянов. По думите му те не са гласувани от Народното събрание и не са влезли в дневния му ред. 

Служебният министър на отбраната подчерта, че няма модерна армия без достатъчно финансово осигуряване. "Това, че е служебен кабинет, не значи, че ние не трябва да спазваме законите. Законите не правят разлика между служебен и редовен кабинет. В тази връзка ние ще участваме в подготовката на бюджетната процедура, в която ще заложим 2 % от БВП да бъде заделен за разходи за отбрана още през 2023 г. Това е едно от условията, за да искаме по-ускорена модернизация на Българската армия. Както знаете има план от 2014 г. до 2024 г. да достигне 2 %. Нашата цел е тези 2 % да бъдат достигнати още през следващата година", коментира Димитър Стоянов. 

Стана ясно, че Министерството на отбраната ще инициира създаването на набирателна сметка - Фонд за отбрана. "Целта на тази сметка е всички средства, които в края на годината не са реализирани по проектите за модернизация, да се натрупват в тази набирателна сметка и следващата година да могат да се използват", каза Стоянов. Той обясни, че сега тези средства се връщат в централния бюджет и следващата година се отпускат на Министерство на отбраната. По думите му те са крайно недостатъчни. 

Служебният министър на отбраната ще инициира и законодателни промени. "Както знаете през 2010 г. в Закона за отбраната и въоръжените сили бяха въведени прагове. Министърът да дава разрешение за инвестиционни проекти до 50 млн. лв., Министерски съвет с решение между 50 и 100 млн. лв., а Народното събрание над 100 млн. лв. Само за последната година инфлацията е 17 %. Това ограничава възможностите на внасянето на инвестиционни проекти по тези прагове. Считам, че е необходимо тези прагове да бъдат осъвременени, а да не кажа и да бъдат премахнати", добави още Стоянов. 

Той коментира, че личният състав също ще бъде в полезрението на служебното управление. "Подготвяме актуализирана наредба 22 за компенсаторните квартирни средства на военнослужещите", каза Стоянов и поясни, че целта е от септември военнослужещите да получават актуализираните необходими финансови средства. 

Като проблем екипът на министър Стоянов е констатирал, е състоянието на изтребителната авиация. "Изтребителната авиация е в изключително тежко положение. Остатъчният ресурс на МИГ-29 ни позволяват да носим въздушно дежурство до средата на 2023 г. Предприели сме мерки, провел съм разговор с полската страна за евентуален ремонт на 6 броя двигатели за МИГ-29. Това не е решение на проблема. Проблемът, който се задава, е че следващите 3-4 години съществува реална опасност ние да не можем да си носим бойното дежурство сами", добави още Стоянов. По думите му причината е войната и наложените санкции и закъснението в договора за F-16. Той припомни, че първият транш на самолети F-16 ще пристигнат през 2025 г. "В оперативна готовност могат да бъдат най-рано в края на 2026 г.", каза още той. Екипът на Стоянов е идентифицирал забавяне в откриване на сметка във Федералната банка на САЩ. 

Още: Ще спрат ли да растат МИГ-овете ни? Четете ТУК. 

Стоянов отбеляза, че страната ни има отговорности свързани с придвижването на нашите съюзни войски на територията на България. "Тези ангажименти като страна домакин, няма кой друг да ги поеме", заяви още той.

Той коментира и темата с военнослужещите, придобили право на пенсия, като според него е лесно да се освободят хората, но трудно ще се намерят техни заместници с такава експертиза. 

Димитър Стоянов представи и своя екип в лицето на заместник-министър Теодора Генчовска и Катерина Граматикова. Той увери, че няма да извършват промени, ако няма доказани злоупотреби. 

Пред колапс ли е армията ни? Четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика