"Моята работа е държавата да отстоява интересите си": Йоловски не каза какво се случва с разследването за изнудване

1183
"Моята работа е държавата да отстоява интересите си": Йоловски не каза какво се случва с разследването за изнудване
Снимка: БГНЕС

„Към настоящия момент прокуратурата все още разследва, поне това е информацията, която аз имам. Това е тема, по която трябва да се придържаме към официалните становища, тъй като е много щекотлива и прокуратурата трябва да излезе със съответните заключения“.

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ министърът на електронното управление Александър Йоловски в отговор на въпрос какво се случва с разследването по твърденията му за упражняван върху него натиск от съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и бившия министър на електронното управление Божидар Божанов за обществени поръчки за повече от 600 млн. лева. Припомняме, че заради обвиненията, министърът се движи с охрана.

В отговор на въпрос каква може да е причината да бъде заплашван, той заяви: “Не бих могъл да предположа, но темите, които повдигам, са част от системните проблеми на електронното управление. Търсим ефективност на разходите, но няма как да го постигнем при сегашния начин на работа”. На въпрос какво точно разследва прокуратурата, след като Божидар Божанов все още не е разпитан, Йоловски отговори, че това е проблем на обвинението.

Още: Електронното управление е най-големият враг на мафията: Експерт с прогноза, че ресорното министерство ще бъде закрито

„За изминалите 4 години има т.нар. секретни обществени поръчки, които са на стойност около 140 млн. лева. От тях изключотелно странно е, че 50% са разходвани от структурата, наследник на която е моето министерство. Тоест, българското електронно управление е най-големият доставчик на секретни решения в информационните технологии. На второ място е министерство на отбраната“, обясни той, като допълни, че това е странно.

"Трябва да спрат всички секретни поръчки"

Йоловски уточни, че един от проектите, който ще се работи по Плана за възстановяване и развитие и е на стойност около 150 милиона лева, също ще бъда възложен секретно. „Моето мнение е, че, тъй като в това министерство няма никакви секретни системи, то е изцяло в цивилния сектор, нещата трябва да бъдат открити, с отворени процедури и ясни технически спецификации и да се купува с критерий за възлагане според най-ниска цена“, категоричен е той.

На въпрос какво е било поискано от него и той е отказал, заради което е с охрана, министър Йоловски отново обясни, че това е част от разследването и не може да навлиза в детайли, но бе категоричен, че политиката му е достатъчно ясна.

Още: Кирил Петков поиска оставката на министъра, който го обвини в натиск (СНИМКИ)

„Темите, които аз повдигам, са част от проблемите на българското електронно управление, защото, когато ние правим електронно управление и търсим ефективност и ефикасност на разходите, а пък не го достигаме, тъй като ограничен кръг компании имат достъп до търговете, в които се закупува оборудването и софтуера, няма как да не е проблем“, каза министърът на електронното управление. „Трябва да спрат всички секретни поръчки в българското електронно управление“, подчерта министърът. По думите му в българското електронно управление „има няколко пъти по 650 млн. лева“.

„Има достатъчно ресурси, но те не се харчат целенасочено. Не мога да кажа дали има корупция и рушвети, но когато се използват класифицирани проекти, дори не е ясно какво купува държавата. Секретността, по която е обявена една поръчка, възпрепятства добрата работа по нея“, заяви още Александър Йоловски, като обясни, че и други отдели в министерството правят обществени поръчки. „Атакуван съм по редица въпроси. Дигитализацията върви и по редица процеси, където имаме успехи, имаме обратна реакция от отсрещната страна“, отбеляза той.

Още: ГЕРБ и ДПС помогнаха да няма комисия, която да се занимава със заплахите срещу Йоловски

Йоловски отказа да каже кой го атакува, но даде за пример темата с електронните извинителни бележки и електронните рецепти. По думите му, в тази сфера проблем няма.

„От много години българското електронно управление е бизнес проект. Не се гледат интересите на държавата и на гражданите, а усвояването на пари по бизнес проекти. Когато държавата отстоява интересите си, нещата се случват. Моята работа е държавата да отстоява интересите си”, каза още Йоловски, като така отговори на искането да назове конкретна организация или личност, която го атакува.

За скандала с машините на местния вот

В отговор на въпрос той отрече да има саботаж от негова страна на машинното гласуване на първия тур на местните избори. Според него, това е бил естествен процес, който се е случвал при всички останали избори преди това. "Голямата поука за следващите избори е, че трябва да има 20 работни дни за сертифициране на машините", категоричен бе той. Министър Йоловски бе категоричен, че няма съмнения в машините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика