На комисия: Механизмът за разследване на главния прокурор мина на първо четене

4948
На комисия: Механизмът за разследване на главния прокурор мина на първо четене
Снимка: БГНЕС

Комисията по правни въпроси прие на първо четене законопроекта на Министерски съвет за изменение на Наказателния процесуален кодекс, свързан с механизма за разследване на главния прокурор и отчетността на прокуратурата.

В преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се предлага прокурорската колегия да назначи съдия, определен на длъжност прокурор във ВКС, който да изпълнява функциите за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор. Друго предложение е прокурорската колегия да назначава съдия от наказателната колегия на Върховния касационен съд, определен за заместник-главен прокурор, който осъществява контрол върху действията на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор. ОЩЕ: Зарков за съдебната реформа: Надявам се, че този път нещата няма да бъдат замитани под килима (ВИДЕО)

Със законопроекта се въвежда и принципа на отчетност на главния прокурор, като се предлага той ежегодно да внася доклад относно дейността на прокуратурата по противодействие на корупционните престъпления.

Депутатите от комисията одобриха и механизмът, предложен от "Възраждане". 

Комисията одобри и промени в Закона за съдебната власт, внесени от Министерски съвет. Законопроектът предвижда създаване на Кодекс за етично поведение на българките съдии, както и такъв за българските прокурори и следователи.

Дебатът

Основна тема на дебата беше механизмът за разследване на главния прокурор. От прокуратурата изразиха мнение, че този законопроект, е противоконституционен. Становището изрази Красимира Филипова, заместник главен прокурор. Тя призова да не се приема такъв механизъм, защото „изначално противоречи на основни конституционни принципи“. Според нея днес, а и вчера е можело да се разследва главния прокурор. „Най-добрият вариант е настоящият вариант“, смята тя.

Друг заместник на главния прокурор в лицето на Десислава Пиронева смята, че практика на Европейския съд не постави точно такива изисквания. „Нека да не продължаваме да правим ремонт на парче, който ще доведе до нов ремонт“, добави Пиронева. ОЩЕ: Донев: Щом и в прокуратурата се страхуват, е нужна съдебна реформа

Гражданският съвет към ВСС се обърнаха към народните представители и попитаха доколко е допустимо едно служебно правителство и дали е в правомощията му да предлага законодателни промени за реформи в гражданско-процесуален и наказателно-процесуален и устройствен аспект на държавата? Според тях отговорът е „не“.

Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“ отчете, че му е особено забавно, когато неюристи се изказват от името на Конституционния съд.

„В Конституцията няма нито една разпоредба, която да създава ограничение в законодателната инициатива на служебното правителство“, смята той.

Висшият адвокатски съвет изразява принципна подкрепа за законопроекта, като по него те считат, че трябва да бъде приет на първо четене.

Надежда Йорданова от „Продължаваме промяната - Демократична България“ счита, че предложенията не са противоконституционно.

„Фактическата невъзможност на търсене на наказателна отговорност от главния прокурор и неговите заместници трябва крайно време да бъде законодателно решена. Беше поставен въпроса, че едва ли не е ясно кой ще вземе решение за образуване на досъдебното производство. Напротив, ясно е“, добави Йорданова.

Междувременно от ГЕРБ - СДС в лицето на Десислава Атанасова настоя механизмът да бъде разгледан още утре в пленарна зала. Атанасова допълни още, че съдебна реформа, механизъм за разследване на главния прокурор, реформа в КПКОНПИ и конституционна реформа не може да бъде направена без участието на ГЕРБ - СДС. ОЩЕ: ГЕРБ иска още утре механизма за разследване Гешев да влезе в парламента

„До момента, в който този законопроект не бъде приет на две четения, няма да имам пълното доверие, че вие ще спазите вашите ангажименти. Ще видим дали това ще се случи", каза Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България".Той обаче заяви, че се радва на катарзиса на ГЕРБ, на което Атанасова му отвърна, че това не е катарзис, а политически ангажимент. 

От своя страна Мая Димитрова от БСП обяви, че ще подкрепят всички внесени законопроекти, които касаят промените в Наказателно-процесуалния кодекс, така и в Закона за съдебната власт. "Даваме си сметка, че двете фигури, които ще упражняват контрол върху главния прокурор, са съвсем различни", заяви още Димитрова. 

От своя страна правосъдният министър Крум Зарков благодари на всички за подкрепата на важните законопроекта. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика