На ниво работна група - общинските съветници влизат в Антикорупционния закон

2183
На ниво работна група - общинските съветници влизат в Антикорупционния закон
Снимка: БГНЕС

Поправката "КПКОНПИ" - че новият ръководител на Антикорупционната комисия няма да е задължително юрист, е експертна и не е съгласувана с ГЕРБ. Това заяви вносителят ѝ - доскорошният председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, който вече е правосъден министър.

Той уточни, че със зам.-председателя на правната комисия и депутат от НФСБ Христиан Митев са постигнали съгласие за поправката в седмицата преди 5 април 2019 година и подчерта, че идеята била да поставят въпроса необходимо ли е в този специализиран орган КПКОНПИ да се добави възможност за разширяване на професионалните квалификации, които да имат кандидатите за ръководния пост.

Симеон Славчев: ГЕРБ и ДПС слагат чадър върху местната власт чрез антикорупционния закон

Отпадането на 5400 души общински съветници от контролираните лица по Закона за противодействие на корупцията е парламентарно безобразие...

"Чувахме критики в първото производство – защо са само юристи, защо има различни критерии за председателя и за членовете. С оглед на това, че дейността на тази комисия е стриктно специализирана, тя изисква и познания в областта на системите за сигурност, условно употребявам и понятието разследване на противоправни действия, включително и изследването на източници, което означава и подготовка за анализ на разкриване на източници. По тази причина искахме да дадем алтернатива. Въобще нямахме идея предната седмица, че датата на това предложение и датата на изтичане на срока за предложения между първо и второ четене ще съвпадне със събитията, които се случиха в сряда и четвъртък", обясни Кирилов.

В отговор на журналистически въпрос защо такъв орган да има функции на специална служба - да има маски, да има полицаи начело на службата, Кирилов поясни, че целта е да се запази самоличността на агентите и да не бъдат разпознаваеми. "Защото ние вече в този антикорупционен орган имаме служители, които са със статут на агенти", добави той и отбеляза, че в противен случай, при акция или операция, при която има камери, агентите ще станат разпознаваеми за всички.

"Не иде реч за самодостатъчност. Напротив. Всички съществени и в условен смисъл по-силови функции са споделени и разпределени на действащите досега – функциониращите, съобразно правната ни система органи и институции", подчерта още Кирилов.

Запитан как ще бъде изпълнено нареждането от премиера, след обаждане от Брюксел, да се "вкарат" общинските съветници в Антикорупционния закон, които бяха извадени от контролния обсег по този закон, Кирилов уточни, че първата грама от Брюксел била от 23 декември и не била изпратена до Народното събрание. "Поставили сме го този въпрос, защото той виси законодателно. Защото нормата, която сме приели е с временно действие, което действие изтича, което означава, че законодателят трябва да вземе цялостно окончателно решение по този режим, още повече че предстоят избори и встъпване в нов мандат на органи за местна власт, т.е. новите кандидати трябва да имат яснота по въпроса кои са правилата, относими към тях по отношение на несъвместимост и по отношение на имуществено деклариране", заяви Кирилов.

Поправките на антикорупционния закон няма да влизат със задна дата

След 3 часа дебати в правната парламентарна комисия проектът за екстрени промени в антикорупционния закон, касаещ гражданската конфиска...

Той припомни, че още миналия вторник като все още председател на правната комисия е провел заседание на работната група по антикорупционния закон, заедно с представители на КПКОНПИ и представители на Националното сдружение на общините, зам.-министъра на правосъдието Евгени Стоянов и други експерти и съобщи, че тогава на ниво работна група е решено общинските съветници да останат в категорията "висши служители" по чл. 6 от антикорупционния закон. Това означава те да подават в най-пълен формат имуществени декларации и не къде да е, а директно към КПКОНПИ, т.е. там, където и президентът, министър-председателя и народните представители и министрите подаваме декларации, поясни Кирилов.

Той съобщи още, че остава за обсъждане "единствен компромис" в частта „несъвместимост“, отнасяща се до първоначалните условия за недопустимост за встъпване в длъжност на общинските съветници. Кирилова уточни, че общинските съветници ще преценяват сами в кои фирми остават или не остават, но при всички положения ще заявяват всички имуществени обстоятелства – „дали са наематели на кабинет в общинското лечебно заведение, дали са наематели на общинско жилище и семейството им го обитава повече от 20 години, дали са наематели на земи от общински поземлен фонд или на гори от общински горски фонд, дали са акционери и съдружници в дружества, които имат някакви и какви точно отношения с общината и с общинските дружества“.

"В частта "прозрачност" смятаме, че за нашето чувствително общество в този момент целта превенция и контрол на обществото ще се постигне с това предложение - тези обстоятелства да бъдат осветявани, огласявани и контролирани от обществото в неговата цялост“, заяви още Кирилов.

Новият правосъден министър отказа да коментира отсъствията на председателя на ВКС Лозан Панов от заседанията на ВСС при задаване на провокативни въпроси. "Този дебат се е състоял в съдийската колегия в чисто професионална среда, отбеляза Кирилов и добави, че водещото според него трябва да бъде спазването на закона и отказа да коментира етични въпроси.

Настроения сред общински съветници за Антикорупционния закон - нас не ни питат

Нас не ни питат. Така председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков коментира пред репортер на Actualno.com готвените ...

Помолен да коментира изказването на съпругата на председателя на ВКС, че държавата е групировка на СИК, управлявана от главатар, Кирилов заяви: "Позволете ми да не споделям моите лични мисли за изказване на човек, който не е политик, който вероятно е споделил собствени мисли в общественото пространство, за което има право по Конституция. Всеки има пък право да съобразява и преценява същината, посланията в такива изказвания". Той помоли да не бъде поставян в ситуация да дава оценки на магистрати и хора, които осъществяват своите функции в независимата съдебна система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика