На Станишев новият кодекс му се вижда перфектен

13597
На Станишев новият кодекс му се вижда перфектен
Снимка: БГНЕС

Мажоритарният вот е силно застъпен в новия Изборен кодекс. Това смята лидерът на БСП Сергей Станишев, който говори пред медиите в парламента преди да бъдат гласувани преходните и заключителните положения на кодекса, както и приложенията му.

Според Станишев преференцията т.е. границата от 5%, необходима за пренареждане на листата, но без да може да се пипа водача ѝ, е „силен мажоритарен елемент”.

Цачева: ГЕРБ не подкрепя предложението да се гласува с два знака

Няма съгласие от наша страна по отношение на предложението на ДПС вотът да се отбелязва с два знака. Това каза заместник-председателят ...

„При национални избори за един избирателен район, в който има около 20 000 гласа (толкова тежи средно един народен представител за неговия избор), са нужни само 1000 гласа, за да отидеш дори от последно място на второ и да се окажеш на избираема позиция. Това е съвсем реална преференция”, посочи той, цитиран от Агенция „Фокус”.

„На европейските избори преференцията ще важи в пълен мащаб, в това число и за водачите на листи. Нали се събира подписка за референдум? Ако има такъв референдум, той ще каже мнението на българските граждани и тогава има възможности за корекции в Изборния кодекс”, заяви Сергей Станишев, макар че не стана ясно защо преференцията ще важи за водачите, след като в кодекса беше махната тази възможност.

„Нашата листа ще бъде обсъдена след провеждането на конгресa на ПЕС. След това ще конкретизираме листата на БСП. Последните социологически проучвания дават водеща позиция на европейските социалисти. Очаква се да водим с около 20 евродепутати пред ЕНП”, подчерта Сергей Станишев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика