Над 33 400 са подадените заявления за гласуване в чужбина

1207
Над 33 400 са подадените заявления за гласуване в чужбина
Снимка: Getty Images/Guliver

Подадените заявления, които са постъпили в ЦИК, като включвам електронно подадените на нашата страница, и тези, които са чрез дипломатическите и консулските представителства, които към момента са постъпили, са над 33 400. Все още обработваме информацията.

Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

„Електронното подадено заявление важи както за участието в изборите, така и в националния референдум. Заявлението, което се подава чрез дипломатическите и консулските представителства, всеки един избирател може да отбележи дали желае да гласува в изборите за президент и вицепрезидент или на национален референдум, или за двете. Ако не е отбелязал нито едно от двете квадратчета, то тогава се счита, че заявлението е подадено и за двете”, посочи той.

Александър Андреев обясни, че ще има различни избирателни списъци за гласуване в изборите за президент и за вицепрезидент, и в националния референдум. Той уточни, че различните избирателни списъци се правят тъй като правото за гласуване в изборите и правото за гласуване в националния референдум са различни.

„На изборите за президент и вицепрезидент, където активното избирателно право е свързано с навършването на 18 години, лицето да е български гражданин, да не е поставено под запрещение и да не изтърпява наказание лишаване от свобода”, поясни говорителят на ЦИК и допълни, че по отношение на националния референдум е необходимо лицето да има постоянен адрес на територията на страната към 8 август 2016 година.

Държавите, от които има най-много подадени заявления за гласуване са Великобритания, Германия, САЩ, Испания, Турция и Франция.

Кънев внесе предложение да отпадне ограничението за секции в чужбина

Радан Кънев внесе предложение за изменение на Изборния кодекс, с което отпада ал. 5 от чл 14., който гласи "Общият брой на избирателнит...

„На страницата на ЦИК има гласуване извън страната и там е списъкът с държави”, уточни той. „В една държава не би могло да има повече от 35 секции, защото както е разписано в Изборния кодекс максималният брой секции е толкова”, посочи Александър Андреев, цитиран от Фокус.

„Информацията за броя на заявленията още не е окончателна, както и по места. Затова ще бъде въпрос на обсъждане от момента, в който ЦИК ще вземе решение за разпределяне на местата и броя на секциите на отделните места”, коментира той.

„Всеки български гражданин, който е извън страната и желае да упражни своето право на глас, може да отиде до всяка една избрана от него секция в съответната страна и да упражни правото си на глас. В случая ще бъде дописан в избирателния списък и в списъка за гласуване в националния референдум, и ще подаде декларация, че не е гласувал в същия вид избор и в националния референдум на друго място”, обясни Александър Андреев.

„Датата, на която, съгласно нашата програма и Изборния кодекс, ЦИК трябва да се произнесе с решение, е 15 октомври”, уточни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика