Надежда Йорданова каза кога ще внесат предложенията за промени на Конституцията

1096
Надежда Йорданова каза кога ще внесат предложенията за промени на Конституцията
Снимка: БГНЕС

До края на лятната работна сесия на Народното събрание се очаква да бъде внесен законопроект за изменение и допълнение на Конституцията. Това заяви депутатът от “Продължаваме промяната - Демократична България” Надежда Йорданова в предаването “Въпросите” на TV1. По този начин наесен конституционната процедура може директно да започне със съответните дебати и гласувания.

“Не сме се отказали да търсим мнозинство от 180 народни представители за бързата процедура. В момента в различни работни срещи с участието и на министър Атанас Славов се обсъждат възможните допирни точки и различията между политическите сили. Това предварително време, посветено на сближаване на становищата, всъщност може да ни помогне да вървим по-бързо”, заяви Йорданова.

ОЩЕ: Атанас Славов каза в какъв срок се надява да има промени в Конституцията

Бившият правосъден министър напомни, че още в 45-ото Народно събрание преди две години “Демократична България” е представила своите предложения за конституционни промени. Според нея българското общество вече е прозряло, че настоящата система не решава, а създава проблеми за правосъдието, защото дава неограничено много власт в ръцете на главния прокурор.

По повод искането на отстранения главен прокурор Иван Гешев промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт да бъдат отхвърлени от Конституционния съд, Йорданова заяви, че оспореният закон не спира да действа. Тя уточни, че прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет се опитва да се скрие зад делото в КС, използвайки го като претекст за цялостно спиране на процедурата по разследване на главния прокурор.

Надежда Йорданова: Заплахите към Тагарев са абсолютно недопустими

Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България" определи като абсолютно недопустими заплахите към министър Тодор ...

“Случващото се в прокурорската колегия е много обезпокоително, защото показва нагласите ѝ да избяга от отговорността за прилагането на един действително сериозен механизъм”, подчерта Йорданова. По повод критиките, че народните представители са бетонирали настоящия състав на ВСС, тя посочи невъзможността изборът на нови членове на парламентарната квота да се случи паралелно с очакваните изменения в Конституцията, засягащи тъкмо структурата и състава на ВСС.

“Нали разбираме какво би означавало успоредно с изменения в Конституцията ние да изберем парламентарна квота в орган, чийто състав само след четири месеца ще трябва да бъде преизбиран отново? Първо, това е едно упражнение, което не е особено рационално, и второ - кои точно професионалисти биха се съгласили да се включат в това състезание, в този избор само за едни четири месеца?”, попита риторично Йорданова.

На въпрос относно издигнатата от Инициативен комитет кандидатура за кмет на Вили Лилков Йорданова подчерта, че обединението между “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Спаси София” и “Екипът на София” еднозначно подкрепя Васил Терзиев. Според нея наличието на повече кандидати е от полза за гражданите и свободата им на избор. Тя уточни, че ще бъде любопитно как ГЕРБ ще се позиционира спрямо новообявената кандидатура. Представителят на “Да, България” напомни за изборния опит на Лилков, който през 2015-а година загуби на първи тур от Йорданка Фандъкова, а четири години по-късно подкрепи последния ѝ кметски мандат.

ОЩЕ: ДСБ - София отказа да подкрепи Вили Лилков, застава зад Васил Терзиев на изборите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика