Най-големите дарители на БСП са собствените ѝ депутати, Нинова е трета в класацията

3504
Най-големите дарители на БСП са собствените ѝ депутати, Нинова е трета в класацията
Снимка: БГНЕС

Младите студенти и политически анализатори от Фондация "СТРАЖА" разработват платформа за партийно финансиране, която ще систематизира финансовата информация, която партиите са изпращали към Сметната палата в периода от 2011 до 2021 година (отчети и дарителски списъци). Новината съобщи Благослав Михайлов, който е от съоснователите на фондацията.

В каналите си в социалните мрежи те вече съобщиха за първата изследвана партия, а именно - БСП. Според предварителните им данни се оказва, че голяма част от партийците на "столетницата" са и сред основните дарители.

На графиката ясно се вижда, че самият лидер на БСП Корнелия Нинова е доста напред в класацията, а безспорно най-голямо любопитство буди името на човека с най-големи дарения Аспарух Карастоянов. Според публично известна информация Карастоянов е бивш агент на "Държавна сигурност", а през 80-те години е бил и личен съветник на Тодор Живков по външнотърговските въпроси. "Агент Максимов", както се е наричал, е разкрит през 2012 година с картончето си от ресорната комисия, като член на управителния съвет на небезизвестното предприятие "Плама".

Само за година: ГЕРБ са абсолютен рекордьор в говоренето за корупция

ПП ГЕРБ са използвали най-често думата "корупция" в своите публикации в социалните мрежи за последната година. Това показва ново и...

"БСП е партията получила най-много дарения през последните 11 години и почти всяка година БСП получава най-много от всички партии. Това се промени през 2021 когато други партии получиха огромни количества дарения. Това е от една страна, заради трите изборни кампании и от друга страна, защото през 2019 беше премахнато ограничението върху размера на даренията от физически лица. Затова вече можем да видим някои големи дарения от заможни бизнесмени", пише в профила си още Благослав Михайлов.

Според непотвърдена информация обаче кадрите на БСП имат процент от заплатите, които се връщат в партийната каса, когато са на публична позиция. В този смисъл е възможно тези данни да показват обективната обстановка в "столетницата".

Самият екип на фондацията разказва, че в България партиите основно набират средства от три източника: партийна субсидия, членски внос и дарения. Пропорциите на тези три източника много варират между различните партии, но очевидно даренията започват да играят все по-голяма роля при всички партии. До този момент екипът е успял да събере информация за 27 партии, които са били парламентарно представени през последните 11 години и имат данни за общо 32 081 дарения направени от 15 152 дарители.

"Интересното при даренията, обаче, е че реалните дарители не са винаги тези, които се записват в списъците. Чувал съм слухове и анекдоти, че често чрез дарения се вкарват "тъмни пари". Това могат да бъдат пари с недоказуем произход или просто дарение от голям дарител, който предпочита да остане анонимен. Такива пари се разпределят между голям брой членове на партията, които понякога дори не знаят, че са записани като дарители", пише още Михайлов в своя пост в социалните мрежи и напомня, че с тяхната платформа всеки ще може да провери дали от негово име има записани дарения през последните 11 години. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика