Ненчев: Нямаме основания за притеснение за модернизацията на армията

911
Ненчев: Нямаме основания за притеснение за модернизацията на армията
Снимка: БГНЕС

За модернизацията на армията нямаме основание за притеснения. Виждате, че от миналата година бяха 160 млн., тази година имаме над 400 млн. предвидени за модернизация. Кой казва, че няма да тръгнат проектите за модернизация.

Това каза министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев, предаде БГНЕС.

"Има ли съмнения?! Днес имах среща сутринта и с премиера, и с финансовия министър говорихме по конкретни неща. Стремя се към пълна прозрачност на първи място към тези проекти, тъй като имаше много съмнения. Продължавам да настоявам тези проекти да минат през много сериозно публично обсъждане. Проектите ще тръгнат. И единият, и другият са финализирани окончателно, включително и RFP-то също – можех да го пусна без каквото и да е колебание точно днес, или вчера или преди седмица. Стремя се към публично широко обсъждане, тъй като тези проекти будят известно съмнение", подчерта Ненчев.

"За да няма каквото и да е съмнение, а аз вярвам, че няма съмнение, защото никога под никаква форма не съм се месил на екипите, които работят по тях. Не съм оказвал никакво въздействие, тоест не съм влияел те да бъдат насочени към една или друга страна, точно обратното, стремял съм се към прозрачност", заяви още Ненчев.

Попитан дали има гаранция, че тези проекти ще се изпълняват при положение, че правителството е в оставка вече, Ненчев заяви: „Би било безумие тогава. Ние свършихме една работа, осигурихме едни пари, вие ме питате дали някога ще продължи, това би било национално предателство. На този етап нямам съмнения”.

Ненчев: Доволен съм, че бюджетът за отбрана е увеличен

Доволен съм, че бюджетът ни за отбрана е увеличен и то не с малко, в тази тежка ситуация. Това каза министърът на отбраната Николай Нен...

На въпрос какво са решили на срещата с премиера за Сухопътни войски, конкретно за третия проект, Ненчев отговори: „Той винаги е имал воля. Нищо не сме решили. Запознах го за пореден път. В края на годината сме, в края на мандата очевидно. Ще дойде друго правителство, то ще има волята вероятно да свърши друга работа. Мисля, че направихме много”.

На друг въпрос поне съгласуван ли е този проект с финансовия министър, Ненчев отговори, че е изпратил необходимите документи. „За този проект се знае много отдавна, винаги е имало воля. Оттук насетне не мога да кажа вече. Другият министър ще се занимава с това, надявам се”, уточни Ненчев.

Той добави, че очаква да получат средства около 35 млн. за гориво, тъй като трябва да попълнят част от военновременния резерв. "Знаете, че имахме доста разходи, свързани с границата, които не бяха предвидени в миналия бюджет, тях също очаквам да бъдат осигурени. Но при положение, че във фискалния резерв в бюджета има средства, допускам, че това ще се случи", отбеляза Ненчев.

Помолен да коментира дали е допринесъл в работата си като министър за победата на ген. Радев, Ненчев отговори: „Ще направим сериозен анализ върху това. Карате ме да се усмихвам. Аз казах каквото има да казвам. И считах, че това е мое задължение. Дали съм допринесъл - вероятно един бъдещ анализ ще покаже това. Аз се чувствам добре”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика