Нинова: Исках да питам Гешев за Перник и преработването на боклуци у нас

2648
Нинова: Исках да питам Гешев за Перник и преработването на боклуци у нас
Снимка: БГНЕС

Тя го направи, въпреки че главният прокурор й отказа среща. Иван Гешев отмени планираната за днес среща с лидера на БСП Корнелия Нинова по повод водната криза в Перник, но това не й попречи да даде пресконференция. Нинова заяви, че е задала въпросите си писмено, защото е задължена на перничани. Обяви, че БСП внася вота за недоверие към кабинета "Борисов" 3, заради кризата в Перник и мръсния въздух, на 20 януари. А местната организация на партията обяви, че ще поиска от прокуратурата проверка в най-кратки срокове на регионалното сметище.

"На 29 декември проведохме среща с жители на Перник, общински съветници, кметове на населени места и обсъдихме кризисната ситуация. Тогава бях упълномощена от тях да поискам среща с главния прокурор, да потърся информация водят ли се разследване за кризата в Перник, срещу кои длъжностни лица, за какви престъпления. Хората искаха да се поеме отговорност и виновните да бъдат разследване. Поех този ангажимент и от тяхно име поисках срещата с г-н Гешев, като се ангажирах след нея да се върна обратно и да дам информация. Както знаете днес тази среща беше отменена. Това е работа на гл. прокурор. Той преценява с кого да се среща и с кого не. Нашата работа по искане на жителите на Перник е да търсим истината и да търсим справедливост. За това след отмяната на срещата зададох въпросите от името на перничани писмено до главния прокурор", каза Корнелия Нинова на пресконференция във Перник, цитирана от Агенция "Фокус".

"Те са: има ли образувани досъдебни производства във връзка с водната криза в Перник, ако има такива срещу кои длъжтностни лица са те и по кой член на НК? Води ли се разследване по договора за ремонт на стената на яз. „Студена“ на сотйност 32 млн. лв.?", обяви Нинова.

Експерт: В България е изгодно да се гори боклук - евтино е и няма контрол

"Можем само да гадаем какво ще се случи с тези отпадъци и колко са влезли у нас. Не е ясно точно кои фирми внасят, какво се случва." То...

Внушенията, че яхаме протеста и вотът ни на недоверие не е необходим изразяват страх и притеснение от ситуацията и опит да се потуши напрежението. 

"Що се отнася до внушението, че политизираме въпроса. Този въпрос е преди всичко политически. Да се вземе решение за промяна на законодателство, за действия в парламент, за действие на политическите партии ,за търсене на решение е политически въпрос. Отговорността на тези, които не са си свършили работата е политическа. Действаме от името на перничани, които ни упълномощиха. Управлението на водните ресурси на България е политика. Изтичането на 80 % от водата на България е начин на правене или на не правене на политика. Това е политически въпрос. Що се отнася до това, че едва ли не БСП сега яха кризата и използва недоволството на хората наготово. В последните три години 17 пъти сме поставили въпроса в българския парламент конкретно за кризата в Перник за водата и за боклука. 3 години абсолютно упорито и неотстъпно сме обръщали внимание на управляващите, давали сме алтернатива как да се реши въпроса. Това, че те се смятат за самодостатъчни, си е техен проблем. Ние като опозиция си вършим политическата работа", подчерта Нинова.

"Ще продължим по този начин. Манипулацията и внушенията, че БСП яха протеста, че този вот на недоверие не е необходим, изразяват само едно: страх и притеснение от създалата се ситуация и опит да се потушава напрежението. Ние ще си вършим работата като опозиция", изтъкна лидерът на БСП.

Внасяме вотът на недоверие на 20 януари. "От 15 януари ще бъдем готови с мотивите. На 16 и 17 ще предложим на всички други парламентарно представени партии без ГЕРБ консултации. Ще им предоставим и мотивите. На 20 ще го внесем официално“, подчерта Нинова. По думите й кога ще се гледа в пленарна зала зависи от ръководството на парламента.

Другата важна за лидера на левицата тема, която щяла да постави пред главния прокурор е въпросът с вноса и преработка на боклук от трети страни.

Според екоминистъра, "вероятно" изнасяме повече отпадъци, отколкото внасяме

Има нотификация т.е. одобрение за внос, но дали отпадъците са оползотворени за 1 година, колкото е срокът, тепърва ще се установява. Ще...

"В продължение на 30 години никой не понесе отговорност за грешки и престъпления, което доведе до недоверие у българските гражданите към българските институции и това вече не е проблем на Перник, не е проблем на БСП, а на държавността. Искаме истината и справедливостта да възтържествуват, но и да се носи отговорност. Щях да поставя на главния прокурор и още един въпрос. Този за вноса, преработката и изгарянето на боклуци в България. Виждате, че всеки ден излиза допълнителна информация", каза още Нинова. Тя посочи, че БСП знае, че прокуратурата води разследване за случаи с италиански боклук.

"Ние искаме да поставим въпроса и за боклук от трети страни, които не са членове на ЕС. Имаме официалната информация от министъра, че за 5 години са внесени 734 хил. тона отпадъци от трети страни: от Африка, Азия и т.н. Поставяме този въпрос нееднократно. Последните три години 47 пъти сме го поставяли на вниманието на управляващите и никакви мерки не бяха предприети", заяви лидерът на БСП. Тя посочи, че е щяла да предостави на главния прокурор документи, за да се започне разследване. Корнелия Нинова обяви, че също ще му предостави писмено тези документи.

"Бяхме в Бобов дол, там положението е нетърпимо вече. Виждате, че от сутринта има протести в Дупнишко, бяхме в Габровско, където има такава фабрика за изгаряне на боклуци. Това става национален проблем. В Перник също имаше проблеми с боклука и с изгарянето в ТЕЦ. И водната криза и кризата с боклука в България от пернишка, локална тема, се превръща в национален проблем", заяви още Нинова.

"Ще поискаме проверка на регионалното сметище в най-кратки срокове", обяви в тази връзка общинският председател на БСП – Перник Кирил Леонов.

"Призовавам тук в качеството си на общински лидер членовете на БСП да не се пиртесняват. Говоря за перничани, нека да излезем и да си отстояваме правата, нямаме вода. Никой не яхва тези протести. Ние всички сме перничани“, подчерта още Леонов. Той поясни, че причината за липсата на вода е некомпетентно управление на предишни управници. Нека не забравяме, че и самото ВиК дружество е във финансов колапс. Сутринта разговаряхме с прокуриста и се оказва, че нашето ВиК дружество има задължение около 10 млн. лв. Част от тях към доставчици, НАП, кредитори. Хора масово напускат. Без екип и без необходимото финансово обезпечение няма как да заработи това дружество. Дори да напълним язовира, ще останем без ВиК дружество. Апелираме към държавата освен търсенето на вода, да предприеме и конкретни мерки към съфинансиране на ВиК“, каза още Леонов, цитиран от Агенция "Фокус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика