Нинова към Трифонов, Иванов и Манолова: Късно е, колеги, за китка

8989
Нинова към Трифонов, Иванов и Манолова: Късно е, колеги, за китка
Снимка: БГНЕС

Късно е, колеги, за китка. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова към колегите си от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" по време на брифинг в централата на партията, предаде агенция "Фокус".

"Пет пъти предупредихме, че моделът "Борисов" в момента се окопава, пет пъти подадохме ръка на новите политически субекти в Народното събрание: "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън" и "Демократична България" и те пет пъти я отхвърлиха. Точно с едно действие бетонираха Борисов в един сектор - енергетиката", каза Нинова.

Нинова: Някой виждал ли е Слави Трифонов и сценаристите му на протестите?

„Тече нова подмяна на истината. Все повече се шири лъжата, че трите нови партии са партии на протестите, а БСП - на статуквото. И...

Тя припомни, че миналата седмица БСП е внесла предложение за мораториум на решенията на правителството в оставка за сделки и смяна на бордове до избора на ново и че тези политически субектии са отхвърлили предложението на БСП.

"След като разбраха гафа си, започнаха да се оправдават с процедурни хватки. Сега искат да го внасят. Късно е, колеги, за китка, защото ето какво се случи за един ден. Спешно на извънредни заседания се излъчиха новите бордове на енергийните дружества", каза още Нинова. Тя изброи БЕХ, АЕЦ "Козлодуй", "МИНПРОЕКТ" и други.

По думите ѝ, всичко това е внесено в Агенцията по вписванията за 24 часа. "Нещо, което обикновено отнема седмици", изтъкна още Нинова.

Едно от знаковите лица в Българския енергиен холдинг например е Валентин Николов. Той беше депутат от партията на Борисов в предишния парламент, но напусна, за да се кандидатира за енергиен директор. Сега става ясно, че вчера (19 април) на извънредно заседание е избран за председател на борда на БЕХ. В новия съвет на директорите влизат още Диян Димитров (досега директор в ТЕЦ "Марица-изток"), Иван Андреев (бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй"), Стелиян Коев (досега финансов директор на "Мини Марица-изток) и Александър Църноречки (бивш директор "Протокол и връзки с обществеността" в БЕХ).

Под контрола на Валентин Николов ще са всички големи държавни дружества в енергетиката - НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток", чиито консолидирани приходи са близо 7 млрд. лева. Николов от години е близък до ръководството на ГЕРБ и до самия Борисов. Първо беше зам.-министър на икономиката и енергетиката, след това влезе в съвета директорите на БЕХ, НЕК, АЕЦ и на АЕЦ "Козлодуй - нови мощности". По-късно стана и изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Допреди няколко месеца беше и председател на парламентарната енергийна комисия.

Борислав Боев: Българската енергетика отдавна се върти в омагьосан кръг

"Историческото време за съдбоносните решения в българската енергетика вече е изпуснато. Оттук нататък, каквито и решения да се вземат, ...

Отделно по линия на АЕЦ "Козлодуй" старото ръководство на БЕХ (Жаклен Коен, Живко Динчев - директор на ТЕЦ "Марица-Изток 2" и Андон Андонов - директор на "Мини Марица-Изток) е провело също неприсъствено заседание пак на 19 април. Целта е била да се изберат нови директори на атомната централа. Преназначени са досегашният директор Наско Михов и заместникът му Александър Николов.

Нови членове на съвета на директорите са бившият евродепутат от ГЕРБ Владимир Уручев, както и излъчените от Агенцията за публичните предприятия и контрол Ива Николова (адвокат с 5 г. опит) и Илия Илиев, бивш член на партията на Яне Янев - РЗС, а по време на тройната коалиция главен секретар на МВР, припомня "Капитал".

Държавната "Минпроект" ще бъде оглавена от Жаклен Коен, който досега беше начело на БЕХ и в борда на АЕЦ "Козлодуй". Останалите членове на борда са досегашният шеф Румен Биков и председателят на борда Любен Тотев. Новият представител е Радост Димитрова.

В борда на "Булгаргаз" като избор на енергийното министерство са настоящият директор Николай Павлов, Илиян Дуков и Николай Дончев.

В ТЕЦ "Марица Изток 2" остава шефът Живко Динчев, който се очаква да запази поста си. Новите държавни членове на борда са Боян Боев, който беше председател на Комисията за енергийно и водно регулиране по времето на кабинета Орешарски, и Руслан Германов.

Румен Петков: САЩ приветстват корупцията на Борисов

Лидерът на АБВ Румен Петков определи сключеното споразумение  Уестингхаус да проучват възможността за алтернативно ядрено гориво в...

В "Мини Марица Изток" се запазва напълно досегашният държавен борд от досегашния шеф Андон Андонов и членовете Николай Диков и Георги Коев.

За останалите държавни енергийни дружества, където също текат конкурси, все още няма внесени заявления за вписване в Търговския регистър.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика