Нинова печели избора за председател на БСП с над 81%

5061
Нинова печели избора за председател на БСП с над 81%
Снимка: БГНЕС

Досегашният лидер на БСП Корнелия Нинова спечели избора за председател на партията с над 81% от гласовете, предаде БГНЕС.

Председателят на Централната комисия за провеждане на избора за председател на БСП Емил Войнов съобщи, че изборът за председател е бил честен и прозрачен за медиите.

Избиратели по списък са 80 236, от тях са гласували 53 807. За Корнелия Нинова има 43 228 гласа или 81,5%. Войнов посочи, че това са предварителни резултати.

На второ място се нарежда досегашният заместник-председател на социалистите Кирил Добрев. Той е получил 7914 гласа или 14,9%. Трети остава Красимир Янков, за когото са гласували 1118 души или 2,1% последен е Валери Жаблянов със 759 гласа или 1,4%.

Вече са въведени резултатите от електронните таблици. Предстои да се обработят хартиените протоколи, но разликата едва ли ще бъде голяма.

"Окончателните изборни резултати ще станат ясни утре. Всички жалби и сигнали са несъществени и не влияят на крайния изборен резултат", каза Войнов. Според правилата, партийната ЦИК трябва да обяви окончателните резултати от вота 48 часа след приключването му.

Решението за пряк избор на председател на партията беше взето от Конгреса на БСП през февруари 2017 г., по предложение на самата Корнелия Нинова.

Левицата не е разделена

Корнелия Нинова печели вътрешните избори в БСП още на първи тур

Корнелия Нинова печели убедително вътрешните избори в БСП. Това заявиха източници на Actualno.com от "Позитано" 20. Изборният ден прик...

"Вчерашният резултат в изборите за председател на БСП разрушава един основен мит, който придворните медии се опитваха да насадят в съзнанието на хората- че в БСП тече драматично разцепление. От година и половина ни внушаваха, че партията е в постоянен скандал. Това, че десетки хиляди социалисти се явиха пред урните показа, че прекият избор е реформа, която всички искат." Това заяви Александър Симов, говорител на ПГ на „БСП за България“, пред БНТ. Той припомни, че след въвеждането му, на три поредни заседания на Конгреса е бил правен опит тази реформа да бъде свалена и унищожена.

"За първи път всеки един член на левицата имаше правото да избере кой да е лидерът на БСП и да каже мнението си", подчерта народният представител. Той добави, че резултатът показва, че в БСП няма никакви колебания и бури, а всичко това е било една пушилка на върха на чашата.

"Близо 80% от членовете на БСП излязоха, за да дадат своя глас. Партията демонстрира изключителна мобилизация. Във времена, в които виждаме как се появяват лидерски партии, които извращават идеята за демокрация, БСП се оказа гръбнакът на българската демокрация", каза Александър Симов. Народният представител допълни, че след тази радикална демократична реформа, левицата ще излезе много по-силна.

"До вчера имаше две тенденции в БСП - единият казваше, че БСП трябва да търси начин да се договаря, другата линия бе никакво съглашателство с ГЕРБ. Никакво съучастие във властта с мутрите, с тази престъпна шайка, която е обхванала държавата като раков тумор. Социалистите подкрепиха категорично втората тенденция вчера", подчерта Симов.

"Протестът вече победи. Решителната крачка е Бойко Борисов и Иван Гешев да подадат оставки, за да дадат шанс за разговор за промяната. Над 2 месеца хората са всяка вечер на улицата срещу тях. БСП присъства на тези протести, но не се опитва да ги яхне, защото тази кауза не е партийна, а национална", завърши Александър Симов.

За пръв път: БСП избира пряко своя лидер

Членовете на БСП избират днес председател на партията. Това е първият в историята на левицата пряк избор на лидер. Четирима са кандида...

Борисов може да се учи от БСП как се правят избори

"Българските социалисти показаха, че могат да проведат, да организират и да довършат докрай един наистина исторически и революционен избор за председател на БСП. За първи път в историята на партията и за първи път в България- довършен докрай такъв  избор". Това каза Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на "БСП на България, пред bTV.

"Социалистите показаха, че могат - без пари, без заплати, без професионално назначена изборна администрация - да проведат един честен избор. Те се събраха, на добра воля и по собствена инициатива, гласуваха, агитираха и направиха един европейски и демократичен избор. Г-н Борисов може да гледа и да се учи от вчерашния ден и, дай Боже, някой ден неговата партия да стигне до това ниво - членовете да избират, а не той сам да се самоназначава", посочи още Свиленски.

По думите му в изборния ден не е имало нито манипулации, нито грубости, нито контролиран или купен вот, а само - социалисти избират социалисти: "Те са си дали живота за тази партия и е обида към тях да се твърди, че вотът е по някакъв начин манипулиран. Още по-лошо е, че тези обвинения идваха от някои от кандидатите за председател".

"Г-н Добрев, г-н Жаблянов и г-н Янков са на първо място социалисти и от днешния ден ще започнем всички заедно да работим за това- БСП да победи на следващите парламентарни избори", убеден е Георги Свиленски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика