Новият шеф на АПИ: За съжаление няма достатъчно пари за ремонти

3435
Новият шеф на АПИ: За съжаление няма достатъчно пари за ремонти
Снимка: АПИ

„За съжаление няма достатъчно пари за ремонти“. В това бе категоричен председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Апостол Минчев в студиото на БНТ.

Той обясни, че средствата, които се заделят за пътища – за ремонти и ново строителство са крайно недостатъчни. Това, което се заделя за пътища в последните 15 години е в пъти по-малко от необходимите средства, посочи Апостол Минчев. 

Назначиха новото ръководство на АПИ, ето кой влиза в него

Назначиха нов шеф на Агенция "Пътна инфраструктура". Досегашното ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура" е освободено заради плащ...

По думите на новия шеф на АПИ за пътищата може да се направи много за в бъдеще, но по настоящем средствата са недостатъчни. Проблемите с ремонтите на АМ „Тракия“ са няколко – организационни, некачествено изпълнение, дължащо се на неспазване на технологии и материали, които не са съгласувани с АПИ и затрудненията, идващи от временните метеорологични условия.

Минчев посочи, че гаранцията за ремонтите на АМ "Тракия" е 2 години, като се надява да бъдат надхвърлени сроковете. Възможно е да се мисли в тази посока, но това е много дълга тема и трябва да се работи по нея за в бъдеще, настоя Апостол Минчев. Гаранциите е възможно да бъдат и повече, но в зависимост от това за какво се говори. Ако се говори за ново строителство гаранциите са повече от две години, поясни Минчев.

По отношение на АМ „Хемус“ и тунел „Витиня“, Апостол Минчев отбеляза, че там проблемът се касае от самото изграждане и се мине през поддръжката. Изграждането било през доста занижени критерии и изисквания, а поддръжката била много козметична. Към момента няма притеснения, но това, че непрекъснато ще се изискват специална грижа тунелите е факт, изтъкна шефът на АПИ. 

В рамките на тази ин хаус поръчка, осъществена за строителството на АМ „Хемус“ имало много смущаващи неща. Той изтъкна, че промяната е по искане на „Автомагистрали“, като тя е технически много спорна. Промяната е връхната конструкция на съоръженията и един от тунелите на магистралата бил превърнат в траншеен изкоп. „Това е техническа недомислица и това, което би следвало да бъде направено е експертиза на високо ниво за това дали тази промяна е разумна или не е“, посочи Минчев.

Утре движението между 34-ти и 36-ти км на АМ „Хемус“ в посока Варна ще е в една лента

Утре – 29 юни, от 9 ч. до 17 ч., движението от 34-ти км до 36-ти км на автомагистрала „Хемус“ в посока Варна ще е в е...

Във връзка с проверките в тол системата, Апостол Минчев заяви, че тол системата е част от цялостната пътна картинка в България. За съжаление нещата не са изрядни като се започне още от софтуера, събирането на таксите и от най-високо ниво един куп от пътищата, които трябвало да бъдат в тол системата, но са извадени, допълни шефът на АПИ. 

"За да работи както трябва тол системата, трябва да се коригира и да няма политически чадър над нея, а да се остави на професионалисти, които знаят какво правят и какво търсят", категоричен бе Апостол Минчев Приходите са около 300 млн. и те покриват издръжката на тол системата.

Прочетете още по темата: С какви материали се строят автомагистралите у нас?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика