НС: Кворум на ръба, обиди и нови искания за оставка в парламента

2092
НС: Кворум на ръба, обиди и нови искания за оставка в парламента
Снимка: БГНЕС

Със 121 депутати в пленарната зала, парламентът събра кворум на ръба, за да започне днешното пленарно заседание, предаде БГНЕС.

Депутатите от БСП и ДПС отново не участваха в сутрешната регистрация, но за разлика от вчера, днес управляващото мнозинство събра необходимия минимум народни представители, за да работи парламентът.

Заседанието обаче стартира със скандал. Причина за него стана извънредната точка в дневния ред, която предвижда промяна в правилника, даваща възможност и на независимите народни представители да правят декларации от парламентарната трибуна. Тя беше поискана от отцепилите се депутати от „БСП за България“, назовали себе си „Прогресивни социалисти“.

В конкретен повод за противопоставянето се превърна искането на депутата от левицата Христо Проданов точката да отпадне и по-конкретно прекъсването му от страна на председателя Цвета Караянчева, докато той го мотивира. Това предизвика вълна от реакции сред редиците на опозицията.

„Мисля, че каквито и да са емоциите, правилникът е правилник. В първа точка се прави опит той да бъде нагласен в полза на управляващите“, отправи първия упрек към управляващите Кристиан Вигенин. Изказването му обаче събуди силни емоции в дясната част на залата.

Ако съберат кворум, депутатите ще гласуват промени в три кодекса

Второ гласуване на промени в Гражданския процесуален кодекс, Семейния кодекс и Кодекса на труда предвижда програмата за работа на парла...

„Не знам защо тропат по масите, сякаш са в цирка“, продължи Вигенин от трибуната, според когото прекъсването на негов колега без причина е поредното доказателство, че Цвета Караянчева трябва да „си отиде от поста“.

„Онази част от залата се държи като на полето, като овчари“, отправи втора порция критиките Таско Ерменков, който се обърна и лично към Караянчева: „Ако продължавате да се държите като във вашата лична кухня, мястото ви не е тук“.

„Това не става с молби, а става с гласуване. Само преди две седмици се потвърди от моите колеги, че мястото ми е тук, за което им благодаря“, побърза да отвърне Цвета Караянчева, припомняйки, че искането за прекратяването на нейните правомощия от страна на БСП и ДПС не успя при гласуването му в пленарна зала.

В крайна сметка заседанието продължи по същество, а само няколко минути след началото му от ГЕРБ инициираха поименна проверка на кворума. Тъй като тази процедура може да се иска само по веднъж, това лиши опозицията от възможността да се възползва от нея в хода на заседанието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика