Обяснено: Ето кои са основните идеи за промени в Конституцията

10030
Обяснено: Ето кои са основните идеи за промени в Конституцията
Снимка: БГНЕС

Промените в Конституцията - удобна политическа дъвка или сериозен държавнически разговор?

Въпросът с редакциите на основния ни закон неминуемо ознаменува работата на почти всяко едно Народно събрание от създаването на документа през 1991 г. Досега общо пет съществени и една несъществена промени са ознаменували живота на все още младата ни Конституция. На фокус в 49-ото Народно събрание отново са поставени редакциите в основния ни закон.

Зад желанието за тези реформи застанаха партии с над необходимото по закон конституционно мнозинство (бел.ред. над 160 депутати), а именно "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ-СДС и ДПС. Към началото на юли общо обсъжданите проекти за нов основен закон са три, а създадената за целта парламентарна комисия ще се занимае с всички предложения. 

Спорният въпрос е дали след края на работата на комисията тя да излезе с един проект, за който предварително да е постигнато съгласие между трите парламентарни групи, или всяка група да си внесе своя проект. Важно е уточнението, че само ДПС не могат сами да направят това, защото нямат 60 депутати - правото на инициатива за промени в основният закон принадлежи на 1/4 от народните представители, а ДПС има само 36 депутати.

ОЩЕ: "Няма алтернатива": Христо Иванов определи управлението с ГЕРБ като необходимост

"Ангажиментът за конституционни реформи е легитимацията на настоящото, сложно съставено управление", споделя в свое интервю пред в."Капитал" министърът на правосъдието Атанас Славов. В ядрото на тези промени е и желанието за доста дълго обсъжданата съдебна реформа, която все така остава неразбираема за масовата публика. Именно около промените в съдебната система ще се конструират и останалите редакции в основния закон, ако трите партии и коалиции намерят съгласие за това.

Какво ще се променя?

На първо място, пълното разделяне на ВСС на два отделни съвета - Съдебен съвет, който гарантира самоуправление на съдиите с мнозинство на съдии, избирани пряко съдии и Прокурорски съвет с мнозинство на обществената, т.е. парламентарната квота, така че да се гарантира отчетност и отговорност от прокуратурата. Това е и европейският стандарт за независимост на съдебната власт.

На второ място, главен прокурор със силно ограничени правомощия, който не упражнява надзор за законност и пряко методическо ръководство и който е с ограничени правомощия за сезиране на Конституционния съд. Промяната ще включва и ограничаване на обвинител №1 да председателства прокурорския съвет, т.е. той наистина става един административен ръководител, а не върха на пирамидата на прокуратурата с множеството функции и правомощия, както е в момента.

На трето място е защитата правата на гражданите през индивидуална конституционна жалба. Тук вече има разногласия, подчертава министър Славов, а основните разногласия са относно достъпа до Конституционния съд (КС). Съображенията са в две посоки:

  • От една страна е проекта на ПП-ДБ, с който се предвижда пряк достъп на гражданите до КС, което е най-радикалният вариант.
  • От друга страна са по-умерените идеи за достъп до КС, който да става само чрез долуинстанционните съдилища в рамките на висящо производство. 

"В повечето държави имаме съчетаване и на двата варианта, при нас и двата липсват. Ако се направи стъпката към индивидуална конституционна жалба, трябва да има сериозни филтри, които да не допускат да се злоупотребява с това право и да се блокира работата на органа", казва Славов.

На четвърто място е изключително важната тема за правомощията на служебното правителство. Тук съображенията на партиите са свързани най-вече с рекордно дългото управление на президента Румен Радев чрез пряко и еднолично назначените от него служебни кабинети, които на практика разпростираха властта си безгранично и не подлежаха на почти никакъв адекватен обществен и парламентарен контрол. Именно около това се постига най-голямо съгласие на този етап - България отново да се върне към конституционните си устои на парламентарна република. По този начин няма да има прекъсвания в парламентарните мандати, няма да има свръховластеност на президента и на практика подмяна на парламентарната форма на управление с, по думите на правосъдния министър, "квазипрезидентска".

"Ние предлагаме правителството в оставка да бъде назначавано за служебно правителство, като по този начин се запази връзката с парламента, а не президентът оттук-оттам да събира различни лица, които да бъдат инсталирани като министри - нещо, което създава потенциални или съвсем реални проблеми", споделя конституционалистът и понастоящем министър.

Според идеята ще има ограничение през първата година от мандата на Народното събрание да не се допускат предсрочни избори - по този начин няма да попадаме в изборна въртележка и честа смяна на парламентите няма да бъде допускана. В този смисъл ако новоизбрано Народно събрание не успее да сформира правителство, както се случваше в последната година, то не се разпуска, а остава с т.нар. правителство в оставка до края на първата година от мандата.

"Така постигаме две неща: първо, стабилизация на самия парламент, който няма да бъде постоянно разпускан, а на следващо място, ограничаване на възможността на президента изцяло по свое усмотрение да избира някакви хора за министри, които може никога да са нямали досег до държавната власт и държавната администрация", подчертава министър Славов.

На пето място сред промените е продължителността на мандата на главния прокурор. Тук също са възникнали различия между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС - в проекта на първите се предлага намаляване на мандата на обвинител №1 на 5 години, както и инициативата за предлагане на следващ човек на поста да е изцяло от министъра на правосъдието.

"Така министърът поема отговорност за номинацията, за процеса на публично изслушване в прокурорския съвет, преди да се стигне до указа на президента. Главният прокурор е държавният обвинител, министърът на правосъдието с особената си конституционна функция трябва да може да защити един такъв избор. А не както при последните два изключително проблемни избора - на Цацаров и Гешев, които станаха в резултат на, така да се каже, вътрешносистемна номинация, което пък доведе до много сериозна девиация в целия процес", споделя по темата Славов.

Другият проблемен в обсъжданията момент е свързан с предложението за предсрочното прекратяване на мандата на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор - ПП-ДБ настояват то да става през Конституционния съд, за да съдебен контрол, какъвто сега липсва. Според основния закон в момента всеки се освобождава с указ на държавния глава.

По гореизложените две разногласията между трите партии и коалиции очевидно са съществени, тъй като от думите на правосъдния министър се разбра, че тепърва ще се търси съгласие дали изобщо да се вкарват в проекта на Конституция.

Влиянието на конституционалистите

Обичайно във всеки един дебат за конституционни промени се търси мнението на експертите в сферата, каквито са преподавателите по конституционно право например. Един от най-известните от тях - доц. Наталия Киселова, споделя в редица свои интервюта, че "ревизиите обичайно са резултат от промени в политическата, в икономическата система или в ценностната система на обществото".

Авторитетният политик от началото на този век проф. Екатерина Михайлова също изразява позиции, в които политическата класа се вслушва. По думите й промяна в основния закон ще отнеме поне година, а самата тя наблюдава залитане в крайности по отношение на част от идеите. "Има опасност да бъде накърнена съдийската независимост. Европейски стандарт е разделянето на ВСС на две", споделя тя в интервю пред БНТ и подчертава, че от години е била против служебното правителство. Тя е привърженик при падане на властта да остане действащото правителство, което да подготви изборите, но се опасява, че тази промяна е в правомощията на Велико Народно събрание.

Експертната гилдия е солидализирана и по отношение на едно съображение - една конституционна промяна от обикновен парламент подлежи на проверка от Конституционния съд и винаги би могла да падне. 

Някои от експертите пък стигат и до крайности - проф. Пламен Киров често е изразявал своите критични позиции към каквито и да било конституционни промени, най-вече заради своето собствено недоверие към политическите партии, които инициират такива разговори:

"На времето един конституционалист беше възкликнал: "Махнете мазните си пръстчета от снагата на българската конституция". Не мога да не се солидаризирам с него. Не разбирам как ще променят конституция, без внесен проект. Конституционното мнозинство винаги е мнозинство по отношение на конкретен проект за изменение на конституцията. Така става в нормалните държава. А доколко България е нормална държава, позволете ми да се съмнявам", споделя Киров в свое интервю от май т.г.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика