Общините искат 100 млн. лв. заем заради КТБ

17663
Общините искат 100 млн. лв. заем заради КТБ

100 млн. лв. безлихвени заеми са поискали кметовете от финансовото министерство, съобщи "Стандарт".

"Толкова са парите на общини с блокирани сметки в КТБ. В момента се водят разговори с ведомството на Румен Порожанов", обясни кметът на Сливен Кольо Милев, цитиран от изданието. В преговорите участва и Националното сдружение на общините.

Чобанов: От БСП не ме потърсиха за включване в листите им

БСП да спре да ме използва като удобното оправдание. За това призова в ефира на Нова телевизия бившият финансов министър Петър Чобанов....

"Идеята е да се покрият неотложни разходи в следващите два месеца в общини, които не могат да ползват пари от сметки в затворената банка", обясни Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на сдружението на общините.

Заявките на кметовете се разглеждали една по една от финансовия министър, за да се отсеят средствата за действително неотложни нужди. Тези дни ще стане ясно какви безлихвени заеми от бюджета може да бъдат отпуснати на общините. По-късно те ще трябва да ги върнат.

Сливен има блокирани около 12,5 милиона лева, обяви кметът Кольо Милев. От тях 10 милиона са на училища и детски градини, а останалите 2,5 - на общината.

Парите на общините са гарантирани с държавни ценни книжа. Още предишния министър Петър Чобанов имаше идея да отпусне безлихвен заем, но не се стигна до консенсус между политическите сили. "В момента се уточнява законовата форма за отпускане на безлихвения заемът - дали трябва да има решение на общинския съвет и да се свиква извънредна сесия", обясни кметът на Сливен. Той подчерта, че въпреки 10-те милиона на училища и детски градини в КТБ, учебната година в Сливен ще започне нормално и ремонтите ще бъдат завършени. Строителите влизат в положение на повечето места, изплащаме и редовно заплатите на учителите и общинските служители, които са в друга банка, заяви Кольо Милев. Стана ясно, че в КТБ има и депозити на общини. Кои са те обаче, кметът не се ангажира да съобщи.

Татяна Дончева: Казусът "КТБ" ще бъде тест за предизборната кампания

Казусът "КТБ" ще бъде тест за предизборната кампания. Това заяви лидерът на партия "Движение 21" Татяна Дончева в ефира на Нова телевиз...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика