Официално: Граничарите вече ще могат да разследват

4586
Официално: Граничарите вече ще могат да разследват
Снимка: БГНЕС

Граничните полицаи получиха право да водят разследвания според промените в Закона за МВР, приети днес на второ четене.

Според новите текстове граничарите ще могат да водят оперативно-издирвателни действия и да водят разследвания. Разследващите полицаи подлежат на задължителна първоначална професионална подготовка.

Парламентът улесни вноса на чужди специалисти

Отдавна исканото от много компании облекчаване на процедурата за внос на чуждестранни работници официално стана факт. Това стана с пр...

Полицейските органи ще могат да съпровождат на територията на страната и извън нея чужденци, спрямо които е издадена заповед за краткосрочно настаняване в специален дом за временно настаняване.

На работещи по трудово правоотношение в МВР ще се изплаща ежегодно парична сума за облекло при условия и по ред, определени с наредба на министъра на вътрешните работи и в размер, определян ежегодно с негова заповед. Тези суми няма да се облагат с данъци, записаха депутатите.

До 1000 лв. глоба, ако приближиш пограничната ограда

Според промените оградата по границата става стратегически обекти и доближаването ѝ ще се санкционира с глоба. 

Парламентът гласува глоба от 500 до 1000 лева при нарушаване на правилата за достъп до зоната на стратегически обект или до зона, свързана с изпълнението на стратегически дейности от значение за националната сигурност. За маловажни нарушения органите на МВР ще налагат глоба от 50 лв.

Окончателно: Премахват регистрацията на автомобил при провал на технически преглед

Регистрацията на моторно превозно средство ще се прекратява служебно, ако при годишния технически преглед се установят опасни неизправн...

Ще има пожарни служби и с по двама огнеборци

Органите за пожарна безопасност и защита на населението ще осъществяват дейността си в екипи от минимум трима служители. В населени места с население до 5000 души ще се допуска осъществяване на дейността и в екипи от двама служители, реши също парламентът.

Според приетите днес (23 ноември) текстове МВР ще сключи нови договори за осъществяване на пожарогасителна и спасителна дейност и държавен противопожарен контрол на АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2" и Летище София, както и на сгради или части от сгради, ползвани от БНБ. Досегашните ще запазят действието си до 31 декември 2017 г. включително.

Красимир Янков от БСП коментира, че с тези разпоредби се продължава практика МВР да бъде използвано като търговско дружество. По думите му практиката, в която МВР ще може допълнително да договаря средства, е деструктивна.

Председателят на вътрешната комисия в Народното събрание Цветан Цветанов обясни, че с тези договорни отношения ще може да се освободи допълнително числен състав, който да покрие вакума в системата. Той посочи, че така ще бъдат осигурени около 70 служители, които да запълнят недостига в пожарните участъци, и да се създаде възможност в населени места до 5 000 жители да има по двама пожарникари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика