Окончателно: Първото заседание на парламента ще бъде без посланиците на Русия и Беларус

5333
Окончателно: Първото заседание на парламента ще бъде без посланиците на Русия и Беларус
Снимка: БГНЕС

48-ото Народно събрание ще бъде открито на 19 октомври от 9.00 ч. Началото на новата легислатура ще стане в присъствието на президента Румен Радев, служебния кабинет, представители на вероизповеданията и дипломатическия корпус. Покани няма да получат обаче посланикът на Руската федерация у нас и този на Беларус. Това стана ясно след неформалната среща между партиите в 48-ия парламент. Именно присъствието на руския посланик бе първият повод за скандал между политическите сили в новия парламент.

Днес "Продължаваме промяната", ГЕРБ и ДПС са подкрепили предложението на "Демократична България" Митрофанова да не бъде канена. Позицията на "Български възход" по-скоро е била за придържане към общата европейска позиция. 

Ето какво казаха представителите на политическите сили след срещата: 

ОЩЕ: Пресцентърът на парламента за казуса с Митрофанова: Още никой не е поканен

Надежда Йорданова от "Демократична България" призова от това действие да не се правят прибързани изводи за коалиция, тъй като основна евроатлантическа ценност, е върховенство на закона и институции чисти от корупция. "Изключително съм удовлетворена, че на днешната среща по инициатива на "Демократична България" мнозинството от политическите партии, представени в 48-мия парламент подкрепиха нашето възражение и Митрофанова и посланикът на Беларус да не бъдат канени на тържественото заседание на 48-ото Народно събрание. Тя обясни, че писани правила в тази посока и задължителен списък няма. "Преценка на страната домакин е кой да бъде поканен. Това, което изясниха от админисрацията на Народното събрание е, че съобразявайки се със становищата на политическите партии, те ще уведомят Министерство на външните работи, които ще изпратят съответните писма и в списъка на поканените няма да бъдат включени двамата посланици", добави Йорданова. Тя подчерта, че Русия е страна агресор, която е нападнала суверенна държава. "България остро осъжда този акт", каза Йорданова и припомни, че в Европейския парламент представители на тези две държави също не се допускат. 

"Нямам впечатления, че администрацията няма да се съобрази с решението на политическите сили", смята Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя обърна внимание, че формално все още нямат право на заседателен глас, но имат право на политическа позиция. "В този смисъл администрацията на Народното събрание няма да изпрати покана за участие в тържественото заседание на Народното събрание на тези посланици", каза Атанасова за Беларус и Руската федерация. Тя припомни, че България е обявена за неприятелска страна от Руската федерация, въпреки че руският посланик нито е обявен за персона нон грата, нито има други последствия. Според нея няма да има още по-сериозно влошаване на отношенията между двете държави. "България трябва да защити националния си интерес, а нейният национален интерес е да продължи да отстоява европейските ценности. Ние сме част от Европейския съюз и като достоен и лоялен член сме наясно от коя страна трябва да бъдем в тази война. Ние избираме страната на Украйна и казваме не на агресията и на войната", добави още Атанасова. 

"Нашата позиция е ясна още от началото на седмицата, ние мислим, че на този етап поканата на г-жа Митрофанова би политизирала излишно цялата ситуация. За това подкрепихме тази наша позиция и този път мнозинството застана зад нея. Това е съвещателен глас към администрацията на Народното събрание. В същото време има позиция на държавите членки на ЕС", каза Андрей Гюров от "Продължаваме промяната". Той определи това като административно решение, което не бива да се политизира излишно. 

ОЩЕ: ДПС не иска Митрофанова на първия ден на парламента, партията на Янев усуква

Станислав Анастасов обърна внимание, че решението и позицията на ДПС е посланикът на Руската федерация да не бъде канена на първото заседание. 

Позицията на "Български възход" е, че подкрепят позициите руският посланик да не присъства на първото заседание. Депутатът Георги Самандов каза, че позицията им е за спазване на правилата. "Има правила, има протокол. Не искаме да влизаме, в какъвто и да било политически PR", каза още Георги Самандов. Според "Български възход" не бива Митрофанова да бъде главен герой. 

Георги Свиленски от БСП каза, че не е взето решение от народните представители, защото то може да се вземе от главния секретар на парламента. Той заяви, че притеснен за Вежди Рашидов дали ще дойде да открие Народното събрание, ако Елеонора Митрофанова не присъства. Депутатът от БСП обърна внимание, че има насоки от Европа да не се канят посланиците на Руската федерация и на Беларус. "В момента говорим за деня, в който се открива българското Народно събрание, в който се канят посланиците на всички държави. Има протокол, който казва: изпращат се покани до всички посланици или не се изпращат", коментира още Свиленски. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Депутат от ГЕРБ подаде оставка в последния ден на парламента

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика