Още трима напускат групата на ДПС, Местан мълчи дали ще прави партия

12904
Още трима напускат групата на ДПС, Местан мълчи дали ще прави партия
Снимка: БГНЕС

Решението за моята оставка е факт, аз го приемам, но не приемам начина, по които се взе. Това каза бившият председател на ДСП Лютви Местан в Тюркян чешма в кирковското село Могиляне.

Местан коментира, че не е вярно, че е изнасял секретни документи от Народното събрание и всеки, който пожелае може да се поинтересува и да види дали е проявил дори любопитство към такива документи. „Ще бъда пределно публичен и съм публичен, както винаги съм бил. Това е отговорът на въпроса. Тезата, която се съдържа във въпроса ви, е толкова вярна. Колкото са верни и другите помии които се изсипват върху мен. Бил съм изнесъл секретни документи. Влезте в секретния отдел на парламента да видите дали има мои подпис”, призова Местан, цитиран от "Фокус". И допълни по повод изключването си от партията: "И осъденият на смърт има право на последна дума".

Могиляне освирка тримата нови лидери на ДПС

Мощно освиркване и викове "Долу, боклуци" съпроводиха обявяването на имената на тримата председатели на ДПС – Четин Казак, Руше...

Малко по-късно в Момчилград стана ясно, че трима депутати - Шабанали Ахмед, Айдоан Али, Хюсеин Хафъзов, ще напуснат парламентарната група на ДПС. Заедно с Местан те стават независими депутати.

На въпрос дали ще създава алтернативна партия, Местан отговори, че ще бъде чуто желанието на избирателите. Времето ще покаже, подчерта бившият председател на ДПС, цитиран от rodopi24.com.

Той коментира и слуховете, че на сватбата на дъщеря му посланик на друга страна му и е направил подарък кола за 300 000 евро като неверни. „Защо е тази кампания? За да се прикрие очевадният факт за едно решение за изключването ми от партията и от снемането от ръководните позиции, което не се подкрепя от избирателите на ДПС. Решението е факт, приемам го, но не приемам нито начина, по който се взе, нито основният мотив, с който съм освободен от заеманите отговорни постове и съм изключен от партията”, заяви Местан.

"Декларацията за сваления руски самолет е писана в парламентарната група. Диктувах я пред колегите. Мога да изброя имената на колегите, които присъстваха, а някои от тях взимаха участие с подсказването на идеи. Декларацията не ми е дадена от друга държава, през този период не съм и напускал страната, за да има такова твърдение", каза още политикът.

Местан все пак се появи на възпоменателния митинг в Могиляне

Бившият председател на ДПС Лютви Местан се появи на гробището където е погребана 18-месечната Тюркян, в чиято памет се прави възпоменат...

Припомняме, че именно тази декларация бе обявена от почетния председател на ДПС Ахмед Доган за "гаф" и бе сред причините Местан да бъде свален от лидерската си позиция в партията.

По повод престоя си в турското посолство преди няколко дни, Местан каза: "Причините ще ги коментираме друг път. Сега само ще Ви кажа, че изконно право на всеки български политик е да осигури собствената сигурност при критична ситуация. Бях за много кратко време, през останалото време бях със семейството и децата си. Не съм искал подкрепа. Имах няколко часа да организирам сигурността си".

На въпрос защо в Момчилград е придружаван от голяма група от турски дипломати Местан отговори, че изконно право на дипломатите е да уважат подобни митинги. „Когато става въпрос за дипломати и представители на неправителствени организации от Република Турция, следва да се има предвид, че това е страна, която е истински приятел на България и партньор в НАТО, с която ние трябва да имаме стратегическо партньорство, от което България на първо място ще има ползи”, посочи Местан. По думите му България трябва да изработи стратегия за приятелство с всички свои съседни държави, особено когато са заедно в НАТО, без исторически комплекси. „Това е оптимистичната ми теория за развитие на Балканите, точно в тази връзка се разполага и идеята ми за необходимостта от разширяването на ЕС”, каза още Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика