Парламентът прие скандални поправки в Закона за защита на личните данни, цензуриращи медиите

5961
Парламентът прие скандални поправки в Закона за защита на личните данни, цензуриращи медиите
Снимка: iStock/Guliver

Депутатите окончателно одобриха законови промени, които отварят врата за проверки на медийни публикации, журналисти, за академични проучвания, документални материали и др., както и за откази за достъп до информация.

Без дебати, с 83 гласа "за" и 10 "въздържали се"  парламентът прие скандалните поправки на кабинета в Закона за личните данни, с които държавен орган ще преценява коректността на журналистическите материали и ще може да налага глоби.

Приеха скандални поправки в Закона за личните данни, цензуриращи медиите

Вътрешната комисия на парламента прие с почти пълно единодушие (само един въздържал се) скандалните поправки на кабинета в Закона за ли...

Съгласно поправките, съответната медия трябва да обърне внимание поне на 10 фактора, когато пише статия: естеството на личните данни, влиянието, което разкриването им ще окаже върху "собственика" им и доброто му име, обстоятелства, при които личните данни са станали известни на журналиста, и т.н.

Според приетите текстове ще се преценява дали журналистите законово имат достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят, без да нарушават баланса със защитата на личните данни, в зависимост от естеството на личните данни и обстоятелствата, при които те са станали известни. В същото време се казва, че когато Комисията за защита на личните данни упражнява контролните си правомощия, не може да разкрива тайната на източника на информация.

Другите критерии, които се вземат предвид, касаят баланса на влиянието, който разкриването на данните ще окаже върху неприкосновеността на личния живот на засегнатите хора и тяхното добро име. Ще се преценява и общественият интерес и дали става въпрос за лица-субекти на закона за конфликт на интереси – тоест политици, общинари, магистрати. Такива хора, заемащи публични постове, се ползват с по-ниска степен на защита относно личната неприкосновеност съгласно Европейска конвенция. Няма обаче изброяване на конкретните типове и видове хора, влизащи в кръга на по-малко защитените.

По искане на "Програма достъп до информация" беше записано, че няма да се налага да се доказва наличието на всички критерии, а само на съотносимите към конкретното проучване. Но въпреки възраженията остана възможността за проверки и откази за достъп до данни.

Доживяхме - цензура по БНТ, свързана със загинали на пътя

Неделя, 9 декември, 20:45 часа. Гледам БНТ в очакване на поредния епизод на предаването за разследваща журналистика "Открито", което е ...

"Не можем да се освободим от безпокойството, че предлаганата уредба е равнозначна на въвеждане на цензура в нарушение на Конституцията, Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, Международния пакт за гражданските и политическите права и Хартата на основните права на ЕС", алармира Програма "Достъп до информация" (ПДИ), която води битката за отпадане на абсурдните разпоредби в законопроекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика