Партиите с почти 11 млн. загуби през 2021 г. Най-много харчат за услуги

2955
Партиите с почти 11 млн. загуби през 2021 г. Най-много харчат за услуги
Снимка: БГНЕС

В изборната 2021 година, когато имаше цели четири предизборни кампании, политически партии бележат значителни финансови загуби от почти 11 млн. лева. Това става ясно от анализ на Института за развитие на публичната среда (ИРПС). 

Тогава на политическата сцена е имало имало 127 партии, като 124 от тях са подали годишни финансови отчети пред Сметната палата. Приходите им през същата година възлизат на 38 391 735 лв., а отчетените разходи - значително по-големи - 49 203 486 лв. 48 формации (или 39%) не са посочили похарчени средства. Изцяло нулеви отчети (без никакви приходи и разходи) са подали 40 от регистрираните партии.

За какво могат да харчат парите си партиите?

 Законът за политическите партии (ЗПП) посочва, че средства могат да се използват за подготовка и участие в избори, за работата на политическите структури, за провеждането на мероприятия и "за други, присъщи за дейността на партията разходи". Какви обаче са тези други разходи, не е посочено в ЗПП. Затова партиите включват в тази категория всякакви свои разноски.

В допълнение, формата за деклариране на политическите финанси не е съобразена със спецификата на дейността политическите субекти (тя е базирана на общите изисквания на Закона за счетоводството). Това прави трудно проследими разходите на партиите и начина, по които се разходва държавната субсидия.

Разходите на партиите през 2021 година

От отчетите става ясно, че 43 от партиите са на загуба през 2021 г. Най-голяма загуба от всички партии бележи парламентарно представената ГЕРБ – 7 240 000 лв., следвани от ДПС – 1 702 000 и Воля – 1 450 000 лв. От патриотичните формации само АТАКА бележи положителен финансов резултат от 15 хил. лв.

Най-много от парите са похарчени за административни услуги – почти 22.5 млн. лв. На второ място се нареждат "други, присъщи за дейността" разходи. В тази твърде обща категория са отчетени 12.3 млн. лв., като не е ясно за какво. Обикновено става въпрос за широк кръг от разходи, сред които и пътувания до различни дестинации в чужбина, за настаняване в хотели, подаръци за партийни лидери, пишат в анализа си ИРПС.

Основната част от показаните разходи са направени от партиите и коалициите, които са били част от парламента през 2021 г. Настоящите 7 парламентарно представени субекта например са отчели разноски в размер на 36 804 000 лв. или 75 % от общите партийни разходи за миналата година. Най-голяма тежест отново имат средствата отделени за административни услуги – 16.6 млн. лв.

Разходите за избори, които извънпарламентарните партии са направили, са със значително по-голям дял, от този при формациите в 47-то Народно събрание. Това в голяма степен се дължи на , похарчени от ВОЛЯ, ВМРО и НФСБ в кампаниите от 2021 г., които обаче не получиха представителство в настоящия парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com