Партия МИР: Механичното сливане на университетите ще влоши качеството на образованието

2131
Партия МИР: Механичното сливане на университетите ще влоши качеството на образованието
Снимка: ПЦ на ПП МИР

Механичното и безпринципното реформиране на висшето образование чрез административно преструктуриране и сливането на образователни институции ще доведе до влошаване на качеството на образование, както и до трайно разстройване на системата на висшето образование.

Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) във връзка в предлагана от Министерството на образованието и науката реформа.

Според партия МИР предлаганата от МОН реформа във висшето образование и предложението за сливане на висши училища в мегаструктури е необмислен, необоснован и немотивиран груб административен акт, който ще доведе до административен хаос.

„От така предложените промени от МОН не става ясно първо каква е крайната цел и втора каква ще бъде ползата не само за бюджета на министерството, но най-вече за студентите, университетите и обществото като цяло. Също така не става ясно дори на каква база ще става обединяването – дали на териториален принцип или по професионални направления. Важно е да се подчертае, че МОН предлага сливане на висши училища без да има анализ, без да е изготвена оценка за въздействието на предлаганата реформа, както и какви биха били съответните разходи или до какви спестявания в бюджета ще доведе автоматичното сливане на висшите учебни заведения“. Това заяви проф. д-р инж. Радостин Долчинков, административен директор на Бургаския свободен университет, декан на Центъра по информатика и технически наука към висшето учебно заведение и председател на експертния съвет по „Образование и наука“ към Националния съвет на партия МИР.

Партия МИР: Асен Василев трябва незабавно да подаде оставка

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев трябва незабавно да подаде оставка. Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Ин...

Проф. Долчинков подчерта, че сливането на университетите ще доведе и до намаляване на обществения интерес към висшите училища, всяко от което има възложена от държавата мисия, чрез която да запазят и да модернизират постигнатите образователни и научни постижения.

Партия МИР настоява преди да се предприемат каквито и да било стъпки и действия в образователната система да се направи сериозен анализ, който да бъде обсъден в всички заинтересовани страни в това число със синдикатите, браншовите и работодателските организации. Това според партия МИР е правилния и устойчивия подход за правенето на реформи във висшето образование, а и във всяка друга сфера.

„Партия МИР предлага да вместо да се правят безпринципни сливания, то да се изградят истински мрежи между университетите и те да работят и да си сътрудничат мрежово. Така всеки университет ще си запази самостоятелността, ще могат да се споделят ресурси и преподаватели, ще може да има общи програми, а студентите ще могат да извършват мобилност“, заяви още проф. д-р инж. Радостин Долчинков.

Според партия МИР идеята за сливане на университетите не е работеща и доказателство за това е фактът, че не среща одобрението сред ректорите на висшите учебни заведения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика