Партийни отломки и нови лица: Тече ударно създаване на партии за местния вот (СНИМКИ)

2904
Партийни отломки и нови лица: Тече ударно създаване на партии за местния вот (СНИМКИ)
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Само до края на юли т.г. са регистрирани цели 4 нови партии, които ще се борят за власт на предстоящите местни избори.

Това показва справка в публичния регистър на Софийски градски съд, който регистрира политическите формации. Повишеният интерес се дължи на предстоящите на 29 октомври избори за кметове и общински съветници.

Най-забележителна е заявката за основно място в политиката на София на новата партия на Борис Бонев. "Спаси София" отдавна функционира като гражданско сдружение, но сега вече като партия и в коалиция с ПП и ДБ шансовете за поемане на кормилото в столична община са големи.

ОЩЕ: Рекорд преди местните избори: Кмет управлява 47 години

Съдът регистрира партията през юни, а в нейния устав се казва, че целта й е "да пречупи завещания от последните години модел на управление, произлизащ и осланящ се на икономически зависимости, лично облагодетелстване и корупция", пише в. "Сега".

Макар първоначално сочен като предстоящ кандидат за кмет на столицата, Бонев се отказа от кметската надпревара, за да подкрепи кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев. В замяна Бонев бе компенсиран с водаческото място в общата листа с ПП-ДБ с общински съветници.

ИТН-отломки атакуват местната власт

Със собствена политическа партия на политическата сцена отново ще се появи бившият депутат от ИТН Георги Захаринин Попов. Той участва в 45-ото и 46-ото Народно събрание като депутат от партията на шоумена Слави Трифонов, а по професия е бизнесмен в строителния бранш в Благоевград. През 2022 г. влезе в борда на директорите на държавното строително дружество „Автомагистрали“, когато регионалното министерство беше в ръцете на ИТН. Сега застава начело на партията „Български гласъ“.

Учредителното събрание на „Български гласъ“ е проведено през декември м.г., а през януари т.г. партията е била регистрирана от съда. Всъщност, Попов дори не е първият й председател за това кратко време – формацията е оглавена най-напред от политолога Тихомир Василев, на когото Попов е бил заместник. Преди това Василев беше съратник на бившата социалистка Мая Манолова по време на антиГЕРБ протестите през 2020-21 г. и участва в създаването на партията ѝ „Изправи се.БГ“. Още в първите ѝ месеци живот в „Български гласъ“ е имало вътрешни раздори.

ОЩЕ: Димитър Ганев: Пред този кабинет предстои един много голям тест - местните избори наесен

Формацията залага на разочарованите от провала на протестите. За това подсказва уставът на партията, в който е записано, че е създадена от „хора, които бяха в сърцето на протестите, и същите, които заедно с народа за пореден път бяха подведени от красноречието на „новите герои“ на политическата сцена, които гарантираха промяна“.

Отломки и от Божков

"Бъдете смели" пък е новата формация, която съдът е регистрирал през февруари т.г. Начело на формацията е Еньо Абрашев - известно име в строителния бизнес, а в политиката името му е известно с това, че е бил областен координатор за Стара Загора на „Българско лято“ - партията, която създаде бизнесменът Васил Божков.

Връзката между двамата е очевидна – името „Бъдете смели“ беше хаштаг, който Божков използваше редовно в постовете си в социалните мрежи като призив към симпатизантите си. Любопитното е, че знакът за хаштаг „#“ е обявен като официалния партиен символ „Бъдете смели“ в нейния устав. Останалото в него са стандартни фрази за европейските ценности, пряката демокрация и върховенството на закона, пише още изданието.

ОЩЕ: Атанасов видя опит президентът да се промъкне в местната власт

Що се отнася до политическите амбиции на Абрашев има индикации, че е възможно да се кандидатира за кмет на Стара Загора.

И местни формации

Започна наново и появата на формации, които имат цели и амбиции на местно ниво. Пример за такава е партията „Развитие за Септември и региона“, която ще се бори за властта в малкия едноименен град в Пазарджишко. Начело на партията е Радослав Лютаков – кметът на град Ветрен, който се намира в община Септември. 

Партията „Развитие за Септември и региона“ е регистрирана от съда през юли т.г. Според нейния устав основните ѝ цели са децентрализацията на страната и изграждането на автономно и ефективно местно самоуправление. Създаването ѝ броени месеци преди местните избори от кмет в региона и с такова наименование недвусмислено сочи, че амбициите на Радослав Лютаков се простират до кметското място в Септември.

ОЩЕ: Гневни критики към ПП за кандидатурата на Бачийски за кмет на Бургас. ДБ: Имаме отличен кандидат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика