Патриотизмът се оказа официално най-скъп на изборите

1401
Патриотизмът се оказа официално най-скъп на изборите
Снимка: БГНЕС

Патриотизмът е излязал най-скъпо на преминалите преди половин месец предсрочни парламентарни избори. Това показва сметката от мониторинга на неправителствената организация "Институт за развитие на публичната среда", касаеща средствата, които партиите са хвърлили за медиите, за да рекламират идеите и програмите си.

Съгласно тази сметка "Обединени патриоти" са платили по 94 стотинки на глас - общо 315 000 лева за 318 513 гласа. ГЕРБ са номер две в подредбата - 73 стотинки на глас, или общо 810 000 лева за 1 147 292 лева. ДПС е на трето място, само със стотинка по-евтино на глас (72 стотинки) - 230 000 лева за 315 976 гласа. БСП е доста скромна на този фон - 56 стотинки на глас, т.е. бюджет от 531 000 лева за 955 490 гласа. Партия "Воля" на Веселин Марешки е минала най-тънко - 43 стотинки на глас т.е. 62 000 лева за 145 637 гласа, пише в. "Сега".

ГЕРБ и "Обединени патриоти" още си говорели само за програма, не за министерства

Говорим само за принципите на управление, за цялостна управленска програма в рамките на четиригодишен мандат. Не говорим още за министе...

За сравнение на предишните парламентарни избори през 2014 г. "Патриотичният фронт" е направил най-малките харчове за привлечените гласове - по 2,07 лв. на глас. Цената е обявена от Сметната палата и е значително по-висока, отколкото показват сметките на "Институт за развитието на публичната среда", защото в нея влизат и всички останали разходи на партиите в предизборната борба, а не само рекламните бюджети. С втория най-евтин вот тогава е бил ГЕРБ, а с трети - Реформаторският блок. С най-скъпия вот през 2014 г. се е отличила партията на Николай Бареков - "България без цензура", следвана от "Атака".

От партиите и коалициите, останали извън новия парламент, на най-висока цена е печелила гласовете си коалицията "Българско национално обединение" - по 7,95 лв. на глас. На последните президентски избори тя издигна за кандидати Митьо Пищова и Радо Шишарката. Следва "Коалиция на недоволните", създадена от лидера на евролевицата Александър Томов и Жорж Ганчев - по 6,72 лв. на глас. Трета е коалицията "КОЙ", а веднага след нея са "Реформаторският блок - Глас народен" с 5,68 лв. на глас. РБ и партията на музиканта Светослав Витков бяха втори по изхарчени за медии средства след ГЕРБ на тези избори. Техният бюджет бе 610 000 лв., а този на БСП - 531 000 лв., личи от изследването. След "Реформаторския блок - Глас народен" в списъка с най-лошо съотношение "глас-цена" е "Напред България" на Тодор Славков, следвано от коалиция "АБВ-Движение 21", "Нова република", "Българската пролет" и др. От парламентарно непредставените формации най-евтино е привлякла вота си "Да, България" - 56 стотинки на глас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика