Петкова: ЕК подкрепя идеята за създаването на газов хъб в България

11856
Петкова: ЕК подкрепя идеята за създаването на газов хъб в България
Снимка: БГНЕС

Самият факт, че първото заседание на групата на високо равнище, свързано с изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа ще бъде в София, показва по безспорен начин, че Европейската комисия подкрепя идеята за създаването на газов хъб в България. Това каза Теменужка Петкова, министър на енергетиката, във връзка с предстоящия международен енергиен форум в София, в предаването „Денят започва” по БНТ.

„С изграждането на газов хъб България и Eвропейската общност ще спечелят сигурност на доставките. Това е най-голямото предизвикателство, което стои пред нас и най-голямата победа ще бъде сигурността на доставките, чрез диверсификация, както на източниците, така и на маршрутите. Източниците могат да бъдат различни. Както знаете изключително много се разчита на доставките по южния газов коридор и доставките от Азербайджан. Наред с това много съществен напредък беше отбеляза във връзка с изграждането на интерконекторните връзки. Много съществен е и нашият напредък за изграждането на интерконекторът Гърция – България. Почти на финала е интерконектора с Румъния”, допълни министър Петкова.

Енергийният министър ще иска законови промени заради ЕРП-тата

"Необходимо е минимизиране на риска за българските потребители във взаимоотношенията им с електроразпределителните дружества". Това каз...

На въпрос дали България ще търси подпомагане от Европейската комисия, като компенсация за Южен поток, тя отговори: „България има една много добра газова инфраструктура. Това са 2000 км. газопроводи. Ще се наложи разбира се определена рехабилитация на тази инфраструктура, но това значително ще намали инвестиционните разходи в този проект. Ще се наложи да бъдат построени и допълнителни газопроводи, а нашите изчисления показват, че това ще бъдат около 845 км. Всички тези технически параметри сме ги развили, анализирали и ще ги презентираме днес пред нашите европейски партньори”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика