Пламен Георгиев: Някой е укрил от мен записа от "Ало, Ваньо"

18293
Пламен Георгиев: Някой е укрил от мен записа от "Ало, Ваньо"
Снимка: БГНЕС

Бившият шеф на КПКОНПИ и настоящ генерален консул във Валенсия Пламен Георгиев се самопровъзгласи в предаването "ЕвроДикоф" за истински герой, като обяви, че е единственият прокурор, постигнал осъдителна присъда за депутат и то от ДПС, че има значителни успехи, каквито малко други имат и, че напълно си бил заслужил дипломатическия пост.

Чак 10 години след гръмването на скандала "Ало, Ваньо" сега той опроверга и да се е занимавал с разследането на появилия се през 2011 г. запис от разговор между тогавашните премиер Бойко Борисов и шеф на митниците Ваньо Танов, в който първия дава указания да се спре проверка на Михаил Михов, известен и като Мишо Бирата. Той заподозря, че някой е скрил от него този запис, докато разследвал корупцията в митниците, после на практика се отрече от терасата си, а накрая пак сам си похвали испанския, пише "Сега".

МВР е подслушвало редовно Танов по време на разговора с Борисов

Г-н Борисов беше призован по повод записа „Ало, Ваньо”. Разпитите не бяха галене с перце, но колегите-следователи не пропус...

Според Сашо Диков Пламен Георгиев сам е поискал включване в неговото предаване. Той му се обадил след като служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че в най-скоро време предстоят разпити на бившия премиер Бойко Борисов и на Пламен Георгиев заради "Ало,Ваньо" и кюлчетата. Бойко Борисов трябва да бъде разпитан и по двата казуса, а Пламен Георгиев само във връзка със скандала "Ало, Ваньо", тъй като по това време е бил наблюдаващ прокурор, каза Рашков. "Тези проверки ще се проведат по правилата на закона, а не по правилата на слугинското поведение на българската прокуратура към управлението в България, което си отиде на 4 април. Това не може да бъде прокуратура", добави сегашният вътрешен министър.

Разговорът или е бил укрит от мен, или е бил част от телефоните, които не сме слушали, твърди сега Георгиев по адрес на записа "Ало, Ваньо". Той обяви, че наистина е участвал в разследване за корупция в митниците, но в него не е протичал разговор във връзка с лицето Мишо Бирата и бившия премиер, не знае дали това е специално разузнавателно средство или частен запис и е научил за него след приключване на разследването. Прокурорът по този сигнал е бил Иван Тасков и именно към него трябвало да бъдат насочвани въпросите. И на мене като гражданин ми е интересно да научим детайлите във връзка с тази проверка, обяви Георгиев. От думите му стана ясно, че той знае резултатите но не било негова работа да казва.

"Ако такъв разговор е имало, защо някой го е скрил от мен, такъв разговор не ми е бил докладван, или е бил укрит от мен, или е бил част от телефоните, които ние не сме слушали", каза още той и добави: "Този разговор няма нищо общо с моето разследване, около година по-късно възниква този разговор в медиите, образува се нова проверка и започва разследване автентичен ли е и има ли монтажи. Учудвам се защо журналистите не са подирили информация". Той знаел, че са правени големи експертизи, но нямал нищо общо с тази проверка и не знае защо се свързва неговото име с него.

Георгиев коментира и прословутата си тераса. "Под страшен медиен натиск се направиха едни внушения, които нямат абсолютно никаква връзка с истината. Апартаментът с въпросната тераса са изградени преди получаване на акт 16 - още през 2007 г. Десет години по-късно аз закупувам този апартамент. Не съм забил и един пирон на тази тераса. Тоест този апартамент е закупен във вида, в който е", твърди бившият шеф на КПКОНПИ. В нотариалния акт действително е вписана тази тераса, но това не я прави моя собственост, каза Георгиев.

Разследването по записите "Ало, Ваньо" е прекратено

Софийската градска прокуратура е прекратила наказателното производство срещу неизвестен извършител по т.нар. телефонни разговори "Ало, ...

Преди две години две проверки на община Слатина потвърдиха, че почти 60 кв м навеси върху терасата са незаконни. Бе изготвена заповед за събаряне. Втората проверка бе разпоредена от кмета на София Йорданка Фандъкова, след като тогавашния шеф на строителния контрол в София Влади Калинов прекрати процедурата по събарянето им и заради това бе принуден да подаде оставка. Само преди дни Калинов стана шеф на ДНСК.

"Аз цял живот съм с кредити. В момента имам един апартамент и вторият го изплащам на банката", заявява сега Георгиев. От целият разговор не стана ясно какви са тези апартаменти. За единият бе казано, че е край Плиска, но за другият така и не се разбра нищо. Георгиев обясни, че родителите му са му прехвърлили тристаен апартамент в Люлин, който той продал преди години и заедно с кредит си бил купил друго жилище.

"Знаете ли заради тези проверки в каква ситуация бях, семейството ми пострада адски много, децата ми бяха изпаднали в отвратително състояние, аз имам и семейство и когато Екатерина Захариева ми направи това предложение за консул, трябваше да си дам малко почивка", заяви още Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика