Плевнелиев: Патриотизмът изисква да не позволяваме повече войни и жертви

7147
Плевнелиев: Патриотизмът изисква да не позволяваме повече войни и жертви
Снимка: БГНЕС

Единни сме по отношение на оценката си за фашизма, който е осъден и точно това позволи на Европа да продължи напред и да запази мира, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Плевнелиев подчерта, че загиналите български воини са пролели кръвта си не само за България, но и за мира в Европа. Той подчерта, че днешният ден е повод за гордост за геройството на 200 000 български войници, участвали във Втората Св. Война и 12 000 от тях, които са загинали. Държавният глава призова никога повече да не повтаряме грешките, довели до най-унищожителната и кръвопролитна война. Той обърна внимание и на това, че днес сме свидетели на редица деструктивни послания и референдуми за излизане от ЕС в различни държави, което показва, че сме се отдалечили от замисъла за сближаване и преодоляване на различията. Според Плевнелиев точно тази агресивна реторика е потопила света в кръвопролитната война.

Краят на "кафявата чума"

Преди 70 години Европа е във война. Не коя да е война, а именно Втората световна война, която се води на три континента и на три окена....

Плевнелиев призова да направим обективен прочит и на комунизма, и на фашизма, и на Аушвиц, и на Белене, и на Гестапо, и на Държавна сигурност, тъй като нашите воини, завръщайки се от бойното поле, са видели, че в България се установява друг тоталитарен режим.

Плевнелиев каза още, че патриотизмът изисква да не позволяваме повече войни и жертви, и нови бойни полета, чиято пръст да пренасяме в България.

Министърът на отбраната Николай Ненчев подчерта, че българските воини са умрели по бойните полета с ясното съзнание, че се жертват за България. Той добави, че все още не е ясен точният брой на жертвите от опустошителната война и все още не е ясно кой къде е загинал. Ненчев подчерта, че след завръщането си от фронта, хиляди воини не само не са получили заслуженото уважение, но са били подложени на гонения, репресии и тяхното имущество е отнето.

Днес с тържествен ритуал бяха положени урни с пръст от бойните полета на Българската армия през Втората Световна война във Военната академия "Г. С. Раковски" в София.

"Вашингтон Пост": Не забравяйте, че СССР спаси света от Хитлер

Съветският съюз по време на Втората световна война е поел върху себе си основния удар и е изиграл най-важна роля в разгрома на съюзни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика