Плевнелиев: Рано или късно ще пратим комунизма в музея

3350
Плевнелиев: Рано или късно ще пратим комунизма в музея

"Никога не бива да забравяме, че това беше и най-мощната държавна машина, но и трябва да си направим изводите, че и най-жестоката машина на държавна сигурност се оказа безсилна пред волята на хората и тяхното желание за демократично развитие и човешки права и свободи".

Това каза президентът Росен Плевнелиев, който участва в представянето на книгата на Момчил Методиев и Мария Дерменджиева „Държавна сигурност – предимство по наследство“.

Плевнелиев с призив за ефективно прилагане на електронните решения при обществените поръчки

12 награди даде тази вечер Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) за принос в развитието на информационния и комуника...

Изследването на двамата автори е 23 издание на поредицата „Минало несвършено“ на Института за изследване на близкото минало. В него са възстановени професионалните биографии на 47 от най-известните офицери от Държавна сигурност от целия период на нейното съществуване, пише БГНЕС.

„Четвърт век след сгромолясването на Берлинската стена трябва да признаем, че у нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, от същите безскрупулни служби за сигурност на тоталитарна държава продължават и днес с опитите си да доминират нашето общество. Същите сенки от миналото се прехвърлят и към настоящото. Те правят всичко възможно да променят дневния ни ред, да ни залъгват колко прекрасен е животът по време на комунизма”, посочи Плевнелиев.

Той каза, че същите тези сенки от миналото продължават и днес да възпроизвеждат митове за ДС, за нейното съществуване, за начина, по който тя е действала. „Нещо повече дори по някакъв начин се запазиха и моделите на подбор на кадри, за които продължават да се разпространяват такива митове”, заяви той.

За президента едно голямо достойнство на книгата е, че тя изследва характера на комунистическия режим - от професионалните биографии на оперативните работници, авторите й правят един много важене извод, че кадрите на ДС са подбирани не заради техните качества и достойнства, а заради техния произход и заради верността към режима.

Плевнелиев: Няма стихия, която да попречи на народа да се преклони пред святото дело на Апостола

"Няма стихия, която да попречи на 19 февруари народът да се преклони пред святото дело на Апостола на свободата. Едва ли има друг бълг...

Няма да се уморя да повтарям, че през последните 26 години ние пропуснахме възможността да пратим комунизма в музея с всичките му метастази, с цялата истина за него. Това не бива да ни отчайва и не бива да се предаваме. Това ще се случи рано или късно и като държавен глава аз работя за това. Длъжни сме да разчупим тази печат на мълчанието, тази омерта. Разбира се, че трябва да говорим с своите деца на висок глас и ние трябва да им кажем истината за комунизма и разбира се, че трябва да почитаме жертвите на комунистическия режим. И абсолютно недопустимо за мен като държавен глава е с лека ръка да подминаваме факта, че по време на комунистическия режим човешките права бяха погазвани грубо и като правило”, заяви Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика