Плевнелиев: Знаех за решението да се спрат руските самолети, суверенна държава сме

8589
Плевнелиев: Знаех за решението да се спрат руските самолети, суверенна държава сме
Снимка: БГНЕС

Решението да спрем руските самолети (бел. ред. - с официално деклариран хуманитарен товар за Сирия) беше взето с мое знание. Това обяви президентът Росен Плевнелиев по време на бизнес форум в Пловдив, предаде специалният ни пратеник.

С това решение показахме, че сме суверенна държава, която сама взема своите решения, подчерта Плевенелиев. Президентът напълно подкрепи позицията на външния ни министър Даниел Митов, който обяви, че за да се пропускат руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия, те трябва да могат да бъдат проверявани от българските власти на българска територия. Ако те се съгласят на българско летище да бъде проверявано каргото, което се пренася, за да сме сигурни какво има вътре, такова разрешение може да бъде издадено", каза вчера (9 септември) Митов. Той подчерта, че решението за спиране на руските самолети е взето и като част от европейската обща политика, която ограничава доставките на определени стоки и услуги за режима на Башар Асад.

Сидеров: ГЕРБ да смени Красимир Велчев, той не ни каза за среща с руски депутат

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска председателят на парламентарната група за приятелство с Русия Красимир Велчев от ГЕРБ да бъде с...

Още във вторник (8 септември), когато самолетите бяха спрени, военният министър Николай Ненчев заяви, че решението е взето от Външно министерство и по смисъла на закона точно МВнР взема тези решения. Всички обаче бяхме уведомени - и аз, и президентът, и премиерът, подчерта Ненчев. Той обясни и, че ако чужд самолет откаже да се съобрази с наше решение на наша територия, до 15 минути бива прихващан от наши изтребители и "помолван" да се приземи. Последва ли отново отказ, то можем да го свалим, обясни Ненчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика