Подкуп заради санитарния контрол на границата с Турция – коя партия как се държа (СТЕНОГРАМА)

8635
Подкуп заради санитарния контрол на границата с Турция – коя партия как се държа (СТЕНОГРАМА)
Снимка: БГНЕС

"Работил съм там, но не познавам лицата, които цитирате. Това е, което мога да кажа" - така управителят на "Евролаб 2011" Васил Димитров отговаря на следната серия въпроси на депутата от "Продължаваме промяната" Константин Бачийски: "(...) Размик Чакърян, по-известен в публичното пространство като Ами, от колко време го познавате? Каква Ви е връзката с Христофор Аманатидис – Таки, тъй като гледам един същ адвокат представлява Вашето дружество и други дружества, в които посочените лица са акционери? Вие казахте, че сте работили в дружеството, което преди това е извършвало същата дейности през последните 10 години, а то беше "Интерпред еврологистик“, нали така? Едно от лицата в Търговския регистър излиза като лице, свързано с конкретната фирма, а Вие сте работили там. Затова Ви питам сигурно познавате управителите и акционерите във времето, което е било? Тоест не ги познавате, работили сте там, но не знаете кои са собствениците и съответно кои са били управителите".

Това е само част от крайно интересния разговор, който беше проведен на 26 май в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията. Причината – скандала с това кой всъщност контролира проверките на внасяни от Турция стоки през най-известния ГКПП на границата ни с Турция - "Капитан Андреево". Той стигна дотам, че излезе аудиозапис с предложение за подкуп към председателя на Българската агенция по храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов, за който от БАБХ казват, че е автентичен.

Бачийски засяга и друга тема – как Димитров и дружеството му имат пари за оборудване за 102 млн. лева, след като то е регистрирано на 12.10.2021 г. Отговорът е, че парите са от оборот, но при нов въпрос откъде оборот, Васил Димитров вече намесва и "стaрата фирма" - тази, за която беше питан за връзки с Таки и Ами. След серията питания се намесва Тома Биков от ГЕРБ, който се оплаква, че не разбира нищо от "40 въпроса в три изречения" и че не чул кой какво пита и отговаря.

Солта и пиперът

СНИМКА: проф. Христо Даскалов, БГНЕС

"Граничния контрол на всяка една държава е вменено задължение на компетентните органи на държавата. В дадения случай компетентният орган на държавата е Българска агенция по безопасност на храните. Тук се постави под съмнение моето право да издавам заповеди за определяне на лабораториите за официален контрол аз отново приканвам юристите на фирмата да вземат да прочетат българското законодателство". Това заявява председателят на БАБХ проф. Христо Даскалов.

В отговор на въпрос на "Демократична България" проф. Даскалов изказва и мнение, че има конфликт на интереси, когато частна лаборатория изследва стока, но същевременно представлява като оператор стотици турски фирми, внасящи хранителни стоки в България. Той говори и за друго – че в нарушение на заповед на земеделския министър Иван Иванов е подписан действащият договор за наем с "Евролаб", което е сторил Николай Роснев - "лице, назначено от ГЕРБ" (в БАБХ). И твърди, че "Евролаб" е отдавала на други две фирми да ползват наетото помещение, а по закон това е нарушение.

Опозиционни нюанси

СНИМКА: БГНЕС

Интересен факт е, че още в самото начало представителят на ГЕРБ Маноил Манев казва, че председателят на ДАНС Пламен Тончев не следва да бъде изслушан изобщо, защото от ДАНС казали, че "няма нужда да идват да ни уважат и да ги изслушваме". Идеята на Манев е, че позицията на ДАНС е обидна и няма какво изобщо да се закрива от заседанието, а по програма то е в две части – открита и закрита именно заради изслушването на Тончев. Отговорът от председателя на комисията Михаил Камбарев – Пламен Тончев може да отговаря на въпроси, но не и публично.

Отделно, Манев задава въпрос на Васил Димитров, като отговорът е, че цената за изследване на проба е по-висока при държавното изпълнение (504 лв. с ДДС), отколкото в "Евролаб" (420 лв. с ДДС). Само че депутатът от "Продължаваме промяната" Рена Стефанова реагира: "Господин Председател, моля обърнете внимание на господин Манев да не си позволява тълкуване на фактите, при това грешно изнесени, а в момента с колегата разглеждаме заповедта – цена на изследване на държавната лаборатория няма посочена". По-ясен относно ситуацията обаче е ръководителят на БАБХ проф. Христо Даскалов: "Вярна е тази цифра, че ние събираме 504 лв. за извършването на лабораторния контрол на една проба. Вярна е и другата цифра, че ние за товаро-разтоварна дейност взимаме 480 лв.Господин Манев вече ги проверява. И спираме всъщност дотук. Но тук трябва да кажем, че има и едни други верни цифри - че се взимат 420 лв. с ДДС за изследване на една проба, но за товаро-разтоварни дейности на фитосанитарния контрол се взимат 488 лв., на здравния контрол се взимат 488 лв. и на ветеринарно санитарния контрол се взимат 488 лв. Ако ние калкулираме максималното натоварване на един ТИР, трябва да кажем, че ако нашите цени и това беше посрещнато от нашите турски колеги с изключително добро чувство, когато ние им заявихме, че дори и да се налага, а то се налага да се извършват два пъти разтоварване и товарене, ще им се плаща само и единствено една цена от 488 лв., това беше – на мен ми стиснаха ръката, защото онова, което се е случвало 10 години, вече няма да продължи да се случва. Така че това е истината, която трябва да кажем. Тук няма да влизам в подробности за онези 10 – 20 лв., 10 – 20 лв. документ, касова бележка пет лева и така нататък, едни ощипвания, които най-накрая аз си правих една обща сметка, най-накрая един камион, който трябва да мине през всички тези неща, сумичката може да бъде закръглена до 1800 лв.".

Друг интересен факт е, че също в началото на заседанието депутатът от "Продължаваме промяната" Константин Бачийски се интересува защо управителят на "Евролаб 2011" Васил Димитров е дошъл с адвокат и настоява Димитров да отговаря на въпросите на народните представители лично, а не чрез юрист, тъй като парламентарната комисия не е съд. Бачийски напомня и, че по процедура си има определен т.е. ограничен брой въпроси и държи на тях да отговаря Димитров, не някой друг. Представителите на ГЕРБ, специално Даниел Митов, защитават присъствието на адвоката – има и припомняне как по казуса "Илчовски" Иван Ангелов бил допуснат на изслушване с адвокат. В крайна сметка адвокатът на Димитров – Венцислав Милушев, е допуснат на заседанието с единодушие.

В течение на заседанието, от ГЕРБ питат дали проверките на бизнеса, представляван от Димитров, са почнали след посещение на премиера Кирил Петков и той отговаря, че такова е усещането му. От ДПС продължават с въпрос имало ли е проверки от отговорните органи и преди това – отговорът е, че е имало и нямало открито нищо нередно.

Поведението на ИТН

От ИТН ключов въпрос към Васил Димитров е кой му се е обаждал по телефона да го притиска, защото не вярват да е Кирил Петков. Отговорът: "На този етап няма да кажа". Вторият въпрос от партията на Слави Трифонов е в посока какви разходи прави държавата, за да поеме функциите на "Евролаб" и отговорът е "според мен огромен ресурс". А при третия въпрос представителят на партията – Георги Георгиев, казва следното: "Имаме ситуация, в която имаме огромен брой тирове, които чакат на границата, и за мое голямо съжаление имаме една друга ситуация, която по-късно ще я кажа, и опряхме дотам, че ние да трябва да сме разследващи корупция на сегашното управление, а не към миналото". И се обръща към управителя на "Евролаб 2011": "Потвърждавате, че това е механизмът – тези заповеди са незаконосъобразни?". Отговорът: "Да, потвърждавам".

Същевременно, когато идва ред да се задават въпроси на проф. Даскалов, Георгиев пита защо 4 месеца държавата не се е намесила за граничния санитарен контрол. Отговорът – да, има договор за наем на помещение от страна на БАБХ с "Евролаб", подписан е на 31.12.21 г., но влиза в сила от 01.02.22 г. И още: "(...) ние нямаше как още на 2 февруари да се втурнем и да предприемаме действия. През всичкото това време ние сме проучили много точно назад в годините информацията както за предходната фирма, така и за фирмата, която сега има претенцията да бъде наемател. Тази информация не беше лесно да бъде събрана. Не искам да се впускам в подробности какви са всичките тези трудности, но както виждате имаше вече след това, когато имахме събраната информация, имаше посещение и на министър-председателя, в която група бях и аз и след това действително, имайки вече визията какво трябва да направим, така че в крайна сметка да бъде печеливша точно нашата скъпа родина България, ние предприехме тази стъпка".

В крайна сметка Георгиев пита Даскалов дали ще подаде оставка. Не виждам къде са ми нарушенията, за да подам оставка, отвръща ръководителят на БАБХ.

По същество

В цялата тази серия от въпроси показателен е и подходът на "Демократична България" - при втория въпрос Васил Димитров е попитан защо смята, че бизнесът му е изземван, след като е вътрешно решение на БАБХ на коя лаборатория да прати проби от (турските) стоки за анализ и дали има договор, че държавата трябва точно на него да праща пробите. Димитров не оспорва по същество и не казва, че има такъв специфичен договор: "Аз имам договор с клиентите, както казах. С клиентите, с износителите на стоки. Не е ли редно клиентът да избере къде да се изследва, след като и нашата лаборатория е акредитирана? Аз съм акредитиран от Българската служба за акредитация. Така е по закон". От ДБ уточняват: "Тоест Вие се жалвате, че отпреди са Ви изпращали проби за лабораторен анализ, а сега ги изпращат в Централната лаборатория в София, нали така? И с това Ви изземват бизнеса". Отговорът: "Да, разбира се, изземват го."

ПЪЛНАТА СТЕНОГРАМА – ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика