Заплахи, неприлични предложения, призиви за оставки и извинения се чуха на изслушването по казуса "Евролаб"

6569
Заплахи, неприлични предложения, призиви за оставки и извинения се чуха на изслушването по казуса "Евролаб"
Снимка: Actualno.com

В Комисията по превенция и борба с корупцията се проведе изслушване по казуса „Евролаб", с която фирма държавата прекрати договора за контрол на храните, влизащи в България от "Капитан Андреево". Контролът се извършва вече от Националната референтна лаборатория „Централна лаборатория по химични изпитвания и контрол“ към БАБХ.

Вчера "Продължаваме промяната" поискаха пълна проверка на санитарно-ветеринарния контрол на "Капитан Андреево". От най-голямата управляваща партия изтъкнаха, че частната фирма на практика е монополизирала санитарно-ветеринарния контрол, а проверките са показали, че държавата е прехвърлила де факто изцяло този контрол върху един частен субект, който е създал зона на безотчетност и липса на контрол.

Изслушването по казуса в комисията бе белязано от информация за заплахи и неприлични предложения. По време на заседанието се чуха призиви за оставки и извинения. Отправяха се и обвинения в конфликт на интереси. 

Управителят на "Евролаб" Васил Димитров коментира пред депутатите от комисията, че от 1 април е стартирала масова кампания срещу фирмата му с цел да му се отнеме бизнеса. "Четири служби дойдоха на проверка. ДАНС, МВР, БАБХ и НАП. След тази проверка няма констатирани нарушения, но имам заповеди, с които се определя централна лаборатория да изследва за пестициди", каза още Димитров. Стана ясно, че проверките са започнали след посещението на премиера Кирил Петков на границата.

На снимката: Васил Димитров пред Комисията по превенция и борба с корупцията заедно със своя адвокат. 

Той бе попитан кой олигарх му се е обаждал, но отказа да даде отговор. "Имах обаждане от лице, но на този етап не мисля да го кажа. Вие, ако сте на мое място, ще го кажете ли?", каза Димитров и посочи, че се притеснява за сигурността си. Димитров коментира, че е бил призован да продаде фирмата си на определена цена и ако това не се случи, ще види как цялата държава се стоварва върху него.

Димитров отговори на въпрос дали познава Христофорос Аманатидис - Таки и Размиг Чакърян - Ами. Името на Чакърян беше замесено в случай от 2017 година, когато тогавашният екип на Нова телевизия Мария Милкова и Огнян Пенев бяха засечени и нападнати на АМ "Тракия", но срещу него нямаше повдигнато обвинение. Чакърян е свързван и с Таки, като негово доверено лице. "Тези лица не ги познавам. Адвокатът ми не знам кой друг представлява. Няма как да знам с какви отношения е с други фирми", каза Димитров. Управителят на фирмата отговори и на въпрос как тогава е работил за тях преди това. Димитров отговори, въпреки това - не ги познава. 

Управителят на "Евролаб" прогнозира, че ще настъпи продоволствена криза на границата от създадения хаос и отчете, че в момента има 1000 камиона. 

От своя страна изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Христо Даскалов увери, че в момента не е нарушена обективността на извършвания фитосанитарен и ветеринарен контрол по границата. Професорът изрази уверението, че временните затруднения ще бъдат преодолени, като той подчерта, че имат пълното разбиране на колегите си от Турция.

Шефът на БАБХ припомни, че е назначен в края на декември 2021 г., като след това е трябвало да бъде представен от министъра на земеделието, а в това време една група служители, които в момента са тежко болни, подписват договора с "Евролаб".

Проф. Даскалов сподели, че към него е имало неприлични предложения и заяви, че  казали са му "да стои по-далечко от границата и че не трябва да си пъха там носа". 

Междувременно в края на изслушването на шефа на БАБХ Маноил Манев от ГЕРБ му поиска оставката, защото е правил внушения за ГЕРБ. Поводът бяха думите на шефа на БАБХ, че предишният директор на агенцията е назначен от ГЕРБ. Той бе попитан и от депутата от ИТН Георги Георгиев относно медийни публикации, в които се твърди, че му е предлаган подкуп, както и дали ще си подаде оставката. "Вече последните няколко дни тази информация излезе. Да, когато това се случи, тук до мен е г-н Христанов, службите за това нещо бяха уведомени. Имам съответните записи, направени на база среща, всичко се чува и т.н. Предприели сме това, което трябва да бъде", допълни още шефът на БАБХ. Относно оставката си професорът заяви, че не вижда къде са нарушенията в работата на БАБХ. 

Той увери, че няма и нито една стъпка, приета от него или ръководството на БАБХ, която да цели изземването на бизнес.

Междувременно от "Демократична България" депутатът Иван Димитров се извини на проф. Даскалов за поисканата му оставка и за ситуацията, в която е поставен. 

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов също бе изслушан, като от ДПС възразиха срещу това, тъй като е в конфликт на интереси, което той е признал в "Лице в лице".

"По отношение на граничния контрол ние пропускаме едно много важно нещо и това, че е критичен граничен контрол. През миналата година през тази граница са преминали 70 хил. камиона със стоки от около 1.2 млн. тона, на стойност над 6 млрд. лв, което винаги е пораждало особен интерес. Другото, което бих искал да обърна внимание, че това не е просто граница на Република България, а граница между Европа и Азия и външна граница на ЕС, което означава, че трябва да бъде наблюдавана", заяви заместник-министърът.

Христанов заяви, че когато са разгледали процедурата, нейните нарушения и избора на конкретния наемател, са се открили несъответствия между потребностите, които един контрол би изискал и начина, по който е изпълнена процедурата и начинът, по който е избран операторът. Той заяви, че предишният ръководител на БАБХ не е обърнал внимание на контрола. "Какво се случва, ако на конкретният оператор му омръзне да се занимава с този бизнес. За мен беше потресаващо, че държавата е възложила критичен граничен контрол без да направи този анализ и без да съобрази, че няма план В", каза Христанов.

Той уточни, че има друга информация, която ще представи на закритата част и която е подтикнала да изразят съмнение за легитимността на цялата процедура и неспособността да се извършват тези дейности. "Констатирахме и други нарушения, като най-фрапантните бяха настаняването на други фирми, за които не е дадено съгласие, а и освен това е незаконно и пълното отсъствие на видеонаблюдение в помещенията, в които се извършва контрол, което само по себе си е голям проблем", заяви още заместник-министърът. Христанов подчерта, че в резултат на това са стигнали до извода, че трябва да се изпълняват конкретни функции. 

Заместник.министърът заяви, че следва да се свика Съвета за граничен контрол, в който да следва да бъде иницииран нов процес на установяване на по-добър граничен контрол. "Той ще обхване работата на агенциите и министерствата, които имат отношения към зоната", каза още Христанов. По думите му целта там е да се възстанови надеждният контрол. 

Какво е предприел Кирил Петков срещу фитосанитарен бизнес? Четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика