Политическите партии не се сетиха за 10 ноември

2135
Политическите партии не се сетиха за 10 ноември
Снимка: БГНЕС

Днес, 10 ноември, се навършват 27 години, откакто Тодор Живков е освободен от поста на генерален секретар на БКП. Тази дата е емблематична – тя бележи падането на комунизма в България и опитът ни – все още неуспешен, да се превърнем в истинска демокрация и пазарна икономика.

Колко от политическите партии се сетиха за тази дата? Кратка справка на Actualno.com показва

СДС – партията, символ на опитите да постигнем „българската демокрация“ (неуспешно), е публикувала на сайта си позиция по случай 10 ноември. Тя обаче е обвързана с предстоящите избори и всъщност е пусната вчера, 9 ноември в политически надъхващ стил – не можем да допуснем те (комунистите) да се върнат триумфално на власт. В позицията няма нито дума за миналото на кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева и нейното нежелание да говори дали чрез Рабфак е успяла да влезе да учи право в СУ „Св. Климент Охридски“.

На официалния сайт на ДСБ обаче до този момент (15:00 часа) няма нито една думичка по този повод. Лидерът на ДСБ – Радан Кънев, също не се е изказвал в личния си профил във Facebook.

10 ноември 1989: Начало на демократичните промени

На 10 ноември 1989 година започва преходът на България към демокрация и пазарна икономика. На пленум на Централния комитет на БКП Тодо...

Водещата уж дясна партия в момента – ГЕРБ, също не счита днешната дата за нещо особено, защото не споменава по никакъв начин значението ѝ. На личния си сайт лидерът на партията и премиер на България Бойко Борисов също не се сеща да отчете значението на датата, не го прави и във Facebook, където е много активен по принцип.

Не особено учудващо на сайта на БСП - „червената алтернатива“ на настоящето статукво, също няма нито дума за 10 ноември. Същото е положението на сайтовете на НФСБ, ВМРО и „Атака“ - българският политически отбор на патриотите.

На практика изказване за значимостта на 10 ноември има само от лидера на ДОСТ Лютви Местан. Местан, който е бил агент на службите под псевдонима „Павел“, дава оценка на 10 ноември като „дворцов преврат вътре в комунистическата партия“, за разлика от държави като Унгария, Чехословакия и Полша, където „съпротивата срещу комунистическия режим имаше характер на масови всенародни движения“. Лидерът на ДОСТ счита, че в България „масов характер на съпротива“ е проявен едва при Възродителния процес и „се свързва с решителната съпротива на българските турци и мюсюлмани срещу асимилаторската политика на БКП“. Лидерът на ДОСТ не пропуска и да се заяде с ДПС, като казва следното:

"Все повече хора осъзнават, че зад „демократичната фасада“ на ДПС не стои гарант за техните човешки права и свободи, а една олигархична формация, която още преди 26 години е изтъргувала правата и свободите срещу правото на обръчи от фирми и задкулисие. Спонтанният стремеж на българските турци към истински права и свободи беше подменен от партията ДПС, която още тогава влезе в добре прикрито съзаклятие със силите на прохождащата червена олигархия и заедно с тях днес стои зад кандидатурата на ген. Румен Радев за президент. Евентуална победа на ген. Радев ще бъде най-яркото доказателство, че българският преход така и не е завършил. Ако някога е започвал истински".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика