Политолог: Много са кандидатите за протестния вот и това би могло да го разпръсне

2176
Политолог: Много са кандидатите за протестния вот и това би могло да го разпръсне
Снимка: БГНЕС

Когато има протести, насочени срещу властта, това означава, че налице е гражданска енергия, която може да бъде канализирана в някаква посока. Това коментира в предаването "Тази неделя“ политологът Стойчо Стойчев.

"Разликата между тези избори с други е, че преди сме имали една алтернатива на канализиране на тази енергия. Последната такава голяма вълна беше през 2009 г., когато ГЕРБ дойде с претенцията да отстрани проблемите с организираната престъпност и корупцията, които бяха символи на управлението на Тройната коалиция. Сега подобна роля изпълняват много субекти – от една страна Мая Манолова и "Отровното трио“, от друга страна президентът Радев, който сам по себе си е нещо алтернативно на всички, Слави Трифонов и неговата партия", обясни политологът. 

Арман Бабикян за изказване на Христо Иванов: Обединение е нужно, иначе лъжем за промяната

"Радвам се, че господин Христо Иванов прие и произнесе нуждата от конституционни мнозинства за реформи. От дълго време го твърди и гос...

"Изобщо много са кандидатите за протестния вот и това би могло да го разпръсне до такава степен, че и тримата да останат под чертата", смята той. "Със сигурност ще присъстваме в новия парламент, но не съм убеден във възможността политическото лидерство  да преодолее този диктаторски режим и да установи нещо сериозно и стабилно, което да реформира страната“, отбеляза Арман Бабикян от "Отровното трио“.

За това, че "Отровното трио“ и формацията на Мая Манолова ще са заедно на изборите, той обясни, че само те са се съгласили да се обединят, за разлика от партията на Слави Трифонов и "Демократична България“.

"Нашата цел беше политическото лидерство на промяната да е адекватно на присъствието на тези хора на площада, защото те показаха, че могат да са заедно, когато става въпрос за демокрация, свобода и справедливост, но лидерите им все още не могат“, обясни Бабикян. 

Според политолога Стойчо Стойчев, ако ГЕРБ са първа политическа сила след изборите, не е ясно с кого ще управляват. "Това зависи от конфигурацията в парламента. Ако патриотите са в парламента е много вероятно заедно с ГЕРБ да търсят реализация на мандат. Другите варианти, които се заявяват като антиправителствени, биха били изключени. Ограничен е доста потенциалът за маневри“, смята Стойчо Стойчев.

Арман Бабикян: ГЕРБ не искат честни избори (ВИДЕО)

"Хората от ГЕРБ, които посетиха сградата на президента решиха да използват присъствието си, за да атакуват държавния глава, обяснявайки...

Според Арман Бабикян никой не иска да играе с ГЕРБ вече, защото това стана мръсна дума заради политиката на Борисов. "Дали патриотите ще прескочат зависи от това дали са убедили Марешки да се яви с тях и дали ще получат достатъчно подплънки от властта“, коментира той. "На тези, които са срещу властта им трябва крачка растеж в мисленето, докато на Борисов му трябва съхранение“, заяви още Бабикян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика