Политолог за предстоящите избори: Целта е да се създаде умишлен хаос

1597
Политолог за предстоящите избори: Целта е да се създаде умишлен хаос
Снимка: Actualno.com

„Започваме да губим общата посока, в която се движим, по-скоро общата ситуация, защото аз не знам дали се движим реално. Ние понастоящем сме някъде около 2 години назад. Защото имаме политически сили, които искат да задържат своята власт, да запазят статуквото, а едновременно с това имаме и други политически сили, които искат да намалят тази власт, която се е разпростряла не чисто политически, а в редица обществени институции.“ Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV социологът Добромир Живков за предстоящите избори 2 в 1 у нас. Заедно с политолога Любомир Стефанов обясниха механизмите на управлението в страх и до какво водят последните рокади на политическата сцена у нас.

Още: Избори 2 в 1: ЦИК изясни колко милиона ще струват машините

„Цели се умишлен хаос да се създаде. Част от статуквото не желае да бъде част от миналото, от задната страница на историята, а иска да бъде и следващата такава – да бъде час от бъдещето.“ каза политологът Любомир Стефанов. По думите му способите, които се използват на българската политическа сцена са неработещи и водят до ниска избирателна активност. Това са липсата на политическа култура и на уважение към политическите съперници, както и използването на лични нападки, вадене на мръсни ризи или използване на бухалки.

„Трудно е да се прогнозира, защото времената са изключително динамични. Връщайки този хаос и Алековото „всички са маскари“ може значително да повлияе негативно на избирателната активност. Може да демотивира и без това неголямата част от българското общество, които все още гласуват“, коментира и Добромир Живков.

Още: ПП-ДБ могат да станат трета или четвърта политическа сила: Говори Николай Ненчев (ВИДЕО)

„Допълнителното принизяване на политическия разказ, допълнителното битовизиране на политическите битки и превръщането им в кални борби води до това – българите да си кажат: „Всички са еднакви, аз няма да ходя да гласувам“, или дори „Аз ще отида да гласувам с вот „не подкрепям никого“, това е вот, който обаче също се повишава“, обясни още той.

„Всички в политическия живот ги е страх от различни неща, които за съжаление обаче, водят към един и същ резултат. ГЕРБ-СДС и ДПС и останалите партии на статуквото ги е страх, че играта се променя твърде бързо и те не се адаптират към нея. Искат да играят по начина, по който знаят. ПП-ДБ пък ги е страх, че не могат без партиите от статуквото, но едновременно с това ги е страх да не се превърнат в тях, стоейки толкова близо до тях. Тоест, страх ги е да не изневерят на автентичността си. А хората, които искат да влязат отвън, ги е страх че няма да влязат, ако не се държат като тези, които се държат вътре. Така страхът се превръща в доминантен“, обясни Любомир Стефанов.

Още: Има ли риск от манипулации на вота: Говорят експерти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика