Поръчваме по-малко SIM карти от телефоните за видеонаблюдение на изборното броене

4743
Поръчваме по-малко SIM карти от телефоните за видеонаблюдение на изборното броене
Снимка: Getty images/Guliver

12 000 SIM карти и 12 130 мобилни телефони с толкова стойки за стационарното им разполагане поръчваме за видеозаснемане след края на изборния ден, планиран на 2-ри април тази година. Това става ясно от обявената обществена поръчка на "Информационно обслужване" АД.

ОЩЕ: С какво ще се снима броенето на изборите - подробностите са в парите

Общественият съвет към ЦИК предлага симулации на случващотo се след края на изборния ден

„Видеонаблюдението не е основен способ за контролиране на честността на изборния процес. Най-важен е човешкият елемент“. Т...

За изпълнители чрез договаряне без предварително обявление са поканени трите мобилни оператора в България.

Поръчката е с прогнозна стойност 2 804 800 лв. без ДДС, разделена на три обособени позиции. И трите обаче са с еднакъв предмет - за доставка на технически устройства и осигуряване на мобилна свързаност за осъществяване на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемане. СИК-овете са разделени на групи – I, II и III.

По първите две позиции предстои да се доставят по 4043 мобилни устройства, 4043 стойки за тях и до 4 000 Data SIM карти с осигурена мобилна свързаност. Третата е за доставка на 4044 мобилни устройства, 4044 стойки за стационарно разполагането им и до 4 000 Data SIM карти. 

Доста странно изглежда разделянето на поръчката на три позиции, при положение че доставките са идентични. В обявлението не са публикувани и технически спецификации на техниката, която ще се доставя.

Припомняме, че на 8-ми февруари ЦИК прие реда и условията за видеонаблюдение и видеозаснемане в изборния ден. То за първи път ще се осъществява на предстоящите избори, тъй като промените влязоха в сила с новия Изборен кодекс.

Ива Лазарова, ИРПС: Видеонаблюдението не гарантира прозрачни избори (ВИДЕО)

Видеонаблюдението на броенето на бюлетини в предстоящите парламентарни избори бе изтъквано като гаранция за прозрачност на вота и от пр...

Решението на ЦИК е, че видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане след обявяване края на изборния ден при преброяването на гласовете и съставянето на протокола ще се извършва във всички избирателни секции. Изключение правят секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия, в лечебни заведения, в домове за стари хора, в затворите и арестите, както и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги. Изключение са също избирателните секции на плавателни съдове под българско знаме, както и секциите извън страната.

Избирателните секции в страната за предстоящите парламентарни избори са 11818, като в 9366 от тях ще има машинно гласуване. На вота през април ще се явят 14 партии, седем коалиции и двама независими кандидати.

Припомняме също, че в началото на този месец Министерският съвет одобри допълнително финансиране от 6 444 735 млн. лв. за техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането при броенето на бюлетините след края на изборния ден."Парите ще послужат не само за доставка на крайни устройства, но и за комуникационна свързаност, израждане на информационна система за тяхното управление, видеоизлъчване и заснемане и последващо съхранение на видеозаписите", каза министърът на електронното управление Георги Тодоров.

Видеозаписите от броенето трябва да се публикуват на място, определено от ЦИК. Министър Тодоров добави, че ще бъде изграден нарочен сайт, различен от сайта на ЦИК, "Информационно обслужване" или на Държавния хибриден частен облак, за да се гарантира сигурността на излъчваната информация.

ОЩЕ: Видеонаблюдението на изборите - възможно само чрез заснемане с телефони

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика