Познато лице иска с протест от кандидатите за главен прокурор да кажат какво ще правят с голямата корупция

4021
Познато лице иска с протест от кандидатите за главен прокурор да кажат какво ще правят с голямата корупция
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Искане до членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) за включване в концепциите за управление на прокуратурата от кандидатите за главен прокурор на самостоятелна глава "Престъпни деяния, застрашаващи националната сигурност на държавата, които се осъществяват от лица, заемащи висши ръководни държавни постове и лица, притежаващи и управляващи големи икономически активи – контингент, състояние, процесуални действия, срокове за изпълнение и предполагаеми резултати" отправи Росен Миленов - бивш служител на ДАНС, станал известен с постоянните си протестни инициативи. Заради прокуратурата той организира протест на 15 юли пред сградата на ВСС, ул. "Екзарх Йосиф" 12.

Миленов иска задължително всеки един от кандидатите за главен прокурор да изложи своето виждане и съответно да предложи конкретни мерки, процесуални действия и срокове относно:

ВКС съсипа законопроекта на Кирилов за тримата големи, иска промяна на Конституцията (ВИДЕО)

Твърдо становище против готвения законопроект за изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), ...

1. Корупцията по високите етажи на властта – участието на министър-председатели, министри, народни представители, ръководители на държавни агенции, кметове, общински съветници и други ръководители в държавната администрация в престъпни деяния, свързани с обществени поръчки, концесии, проекти финансирани с евросредства, данъчни и акцизни престъпления, търговия с политическо влияние при формирането ръководния състав на различните държавни агенции и комисии, които впоследствие оказват чадър върху контролираните от тях по закон лица.

2. Установяване на банковите сметки в офшорни зони, недвижимите имоти, дружествени дялове, акции и други финансови средства на политическите лица, участвали в управлението на страната в периода 1990-2019 г., които се водят на подставени лица, конфискация на над 30 млрд. лв., придобити по престъпен начин и ефективни присъди лишаване от свобода за премиери, президенти, министри, кметове, народни представители, висши магистрати, олигарси и местни феодали.

3. Политическите лица и икономическите субекти, които участваха в източването на близо 1 млрд. лв. от проекта за изграждането на АЕЦ "Белене".

4. Политическите лица и икономическите субекти, които участваха и продължават да участват във формирането на портфейла на "Корпоративна търговска банка" АД, обявяването ѝ в несъстоятелност и последващото криминално разграбване на активите ѝ или казано по друг начин - кой ще понесе наказателна отговорност за нанесената щета от близо 4 млр. лв.

Кирилов пак опита да скрие, че ЕС иска контрол върху главния прокурор, не върху тримата големи

В България продължаваме да спорим дали режимът за разследване, препоръчан от ЕС и Съвета на Европа, касае само главният прокурор или и ...

5. Възможността за търсене на наказателна отговорност по големите приватизационни сделки, с които на безценица бяха придобити от политико-олигархични кръгове структуроопределящи предприятия в България.

6. Корупцията, политическата и икономическа зависимост на висши магистрати – прокурори и съдии, които "смачкват" всички разследвания срещу "силните на деня" – политическият и икономически елит в страната, за съжаление станал криминален, срещу осигуряване на професионалното си израстване и участието им грабежа на държавата.

Искането е внесено във Висшия съдебен съвет с рег. № 8488 от 05.07.2019 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика