Правителството осигурява до 750 млн. лв. за спрените оперативни програми

14910
Правителството осигурява до 750 млн. лв. за спрените оперативни програми
Снимка: БГНЕС

Правителството разреши на министъра на финансите да осигурява до 750 млн. лв. за финансиране на плащания по проекти по Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 г. и по двете приоритетни оси на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. – „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ и „Устойчиво развитие на туризма“, по които Европейската комисия спря плащанията по-рано през годината.

Средствата могат да бъдат разходвани до 31 декември 2014 г. при спазване на изискванията на Закона за публичните финанси. Отчитането им ще бъде в съответствие с правилата на Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз и националното законодателство. Средствата ще бъдат възстановени в държавния бюджет след възобновяване на плащанията от страна на Комисията.

Правителството гарантира с национални средства плащанията по спрените оперативни програми

Решение, което ще позволи да се преодолее кризата в резултат на спрените плащания от Европейската комисия по Оперативна програма "Око...

Осигуряването на финансов ресурс за извършване на плащания за проекти по ОПОС и по двете приоритетни оси на ОПРР ще предотврати значителна загуба на средства поради неспазване на правилото „n+2“ в края на 2014 г.

Неизвършването на плащанията по проектите поставя под риск реализацията на проектите в срока на допустимост на разходите по оперативните програми – 31.12.2015 г., и приключването им в рамките на програмен период 2007-2013 г. Това би довело и до необходимост от осигуряване на допълнителни национални средства за довършване на вече започнати проекти, както и за плащане на неустойки за забава към изпълнители по договорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика