Правителството стартира военните мегапроекти за 3.54 млрд. лв.

4180
Правителството стартира военните мегапроекти за 3.54 млрд. лв.
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Правителството ще започне реализацията едновременно на трите военни суперпроекта, за които е предвидено да бъдат платени 3.54 млрд. лв. Това става ясно от доклад на военния министър Красимир Каракачанов до премиера Бойко Борисов.

В документа има и специален разчет на разходите. За 2017 г. е предвидено да бъдат изхарчени 200 млн. лв. за придобиването на нов боен самолет и 171 млн. лв. за нов многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС. От следващата 2018 г. ще започне плащане и за нова техника за Сухопътните войски - по 100 млн. лв. През 2018 г. ще се дадат още 100 млн. лв. за самолет и 171 млн. лв. за кораб. Разходите за 2019 г. ще са 371 млн. лв., а за 2020 г. - 487 млн. лв., пише вестник "Сега".

Правителството изтегля от парламента доклада за състоянието на армията

Правителството реши да оттегли внесения за разглеждане в Народното събрание Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Ре...

В доклада е посочено, че за модернизирането на ВВС чрез придобиването на нов боен самолет ще отидат общо 1.5 млрд. лв., като последното плащане е заложено за 2025 г. За нови кораби ще бъдат платени от бюджета 820 млн. лв., като финалът ще е през 2022 г. За придобиването на 198 единици бойна и специална техника, както и допълнително оборудване за комплектуване на три батальонни бойни групи за Сухопътните войски, ще отидат 1 млрд. и 220 млн. лв., които ще се изплащат до 2029 г. Изрично е записано, че в този проект са включени "прогнозни разходи за интегрираната логистична поддръжка през целия жизнен цикъл на отбранителните продукти".

В доклада е посочено, че с оглед осигуряване на едновременното изпълнение на проектите МО предвижда преразглеждане на финансовите параметри на вече приетите проекти за инвестиционни разходи за Военновъздушните (ВВС) и Военноморските сили (ВМС). Това означава, че вероятно парламентът отново ще трябва да се занимава с проектите.

В доклада на Каракачанов е разказан и протоколът от работата на междуведомствената работната група по проекта за придобиване на нов тип боен самолет. От него става ясно, че има три предложения - на Швеция за нови бойни самолети Gripen, на Португалия (с логистичен пакет и въоръжение от САЩ) за употребявани бойни самолети Ф-16 и на Италия за употребявани самолети Eurofighter. Предложението на Швеция е класирано на първо място с резултат 0,90, следвано от това на Италия с резултат 0,61.

Предложението на Португалия не е било класирано, тъй като ценовата схема не съответства на изискванията. В доклада на военния министър е записано, че "ще се наложи да се проведат допълнителни преговори с класираните страни", за да се съобразят офертите с променените финансови и времеви параметри на проекта.

Президентът разкритикува Каракачанов заради тревожен доклад за армията

Изтеглянето на доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили - това за мен е абсурдно. Не можем да очакваме болният да оздраве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика