X
 
 

Правна комисия одобри връщането на стария праг при преференциите

361 0
Правна комисия одобри връщането на стария праг при преференциите
Снимка: БГНЕС
Комисията по правни въпроси прие на второ четене промените в Изборния кодекс, които предвиждат възстановяването на стария праг при преференциите, предаде БГНЕС.

Така отново се очаква да заработят старите правила – 7% праг на парламентарните и местните избори и 5% на изборите за депутати в Европейския парламент.

Върнаха стария праг на преференциите след единодушно гласуване

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Изборния кодекс, с които се връща стария праг на преференциите. С внесения от управля...

Законодателната инициатива е на ГЕРБ, а решението за нея дойде след заседание на Изпълнителната комисия на партията и бе провокирано от широкото обществено недоволство, породено от чувствителното завишаване на праговете с промените на кодекса през месец февруари.

Между двете четене на законопроекта имаше и други предложения, но те не срещнаха одобрението на мнозинството.

Депутатите от комисията отхвърлиха настояването на НФС предпочитанията за кандидат за общински съвет да са валидни, ако броят на гласовете, които е получил, е не по-малко от 20 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Патриотите смятат, че този праг е по-адекватен от 7-процентния, защото според тях при него е възможно с около 100 гласа да бъде пренаредена кандидатската листа, което създава благоприятна възможност за използване на корпоративния вот.

На първо четене: Правната комисия върна преференциите с поправките на ГЕРБ

С 9 гласа "за", 2 "против" и 1 "въздържал се" правната комисия прие предлаганото от ГЕРБ преправяне на Изборния кодекс, така, че да бъд...

Мнозинството отхвърли и предложенията на ДПС. Те отново настояваха Избирателни секции извън страната да се образуват навсякъде, където има дипломатическо и консулско представителство и над 20 избиратели, както и там, където минимум 40 избиратели са подали заявление, че искат да упражнят правото си на глас. От движението за пореден поискаха да отпадне и принципът на уседналост.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители