Преди да приемат бюджета - депутатите спориха чия е отговорността за него

2996
Преди да приемат бюджета - депутатите спориха чия е отговорността за него
Снимка: БГНЕС

С гласовете на "Има такъв народ", "Демократична България", БСП и "Изправи се! Ние идваме!" и с уговорките че предстоят редица промени между двете четения актуализацията на държавния бюджет беше приета на първо четене. Против гласуваха от ГЕРБ, а ДПС натиснаха бутоните "въздържал се".

От "ДПС" посочиха, че са подкрепили бюджета в комисия, за да дадат старт на процедурата, но в зала гласуваха "въздържал се" в знак на това, че не подкрепяли формата, в който е предложена актуализацията и предстои да направят своите поправки. По думите на Йордан Цонев завишените приходи от данъци, заложени в актуализацията са реалистични, защото влияние оказват фактори като инфлацията и ръст на икономиката, но посочи, че е странно защо няма увеличение на приходите от акцизи.

Актуализацията на бюджета мина на първо четене - само ГЕРБ гласува против

Парламентът прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. След три часа дебати вчера в 18 часа дискусията по обсъж...

Цонев посочи, че средствата, предвидени да отидат в резерва, се харчели с постановления на министерски съвет и това правило този бюджет "същия като предишния". По думите му именно този модел да се харчели пари с постановления трябвало да не се повтаря.

"Да не повтаряме модели, които от сутрин до вечер се кълнем, че ще изчегъртваме. Ако това са новостите в политиката, съветвам ви да не правите партия, г-н Василев", обърна се Цонев към финансовия министър, който беше в залата, а после уточни, че това било закачка.

"Закачките извън залата", отвърна му по-късно Василев. Той поясни, че служебното правителство било заварило изоставане с над 3% в приходите от акцизи основно от цигар и горива, но това изоставане има тенденцията да бъде наваксано, що се отнасяло до постановленията на Министерски съвет.

"Разходите в резерва са сложени на отделни пера, което означава че Министерски съвет трябва да ги похарчи конкретно за целите, за които са заложени, част от тях като мерките за бизнеса винаги са вървели чрез постановления, тъй като там трябва да се каже точно каква е схемата на харчене, замомента имаме схемата 60/40, разработват се и други. Най-логично е постановлението, което разпределя как да се харчи схемата, е и то да определя самата сума", обясни пред депутатите Василев.

Този бюджет е направен по модела на ГЕРБ да се харчат и пренасочват безразборно средства, посочи Тошко Йорданов и ИТН. "Ще подкрепим актуализацията, защото бюджетът трябва да бъде актуализиран, но между двете четения експертите на ИТН ще работят в посока това да бъде коригирано", каза още Йорданов

След лют скандал между ИТН и ГЕРБ: Депутатите приеха актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравно осигурителна каса, която предвижда допълнителни над...

От ГЕРБ гласуваха против и посочиха, че според тях не е ясно чия ще бъде отговорността за тази актуализация, но и защото нямали довери в служебното правителство и защото са опозиция и не участват в управляващото мнозинство.

"След вчерашното изказване на г-н Василев, че отговорноста е в парламента, аз ще уточня че това не е така. Отговорността е на парламентарното мнозинство и тук идва въпросът кое е парламентарното мнозинство? Поради неговата липса, никой няма да носи отговорност и вие вчера казахте, че няма да носите отговорност, г-н Василев.

Отговорността е на този парламент, които след две седмици няма да съществува. Между двете четения още от сега има заявки, че ще завалят предложения, които ще са предпоставка за финансова криза", посочи Тома Биков от ГЕРБ. По думите му причината да няма мнозинство е основно на ИТН, а рискът да бъде кръстена още една зима на някого поради финансова криза е огромен и по ирония на съдбата имената винаги идвали от БСП.

Въпросът за това чия е отговорността повдигна и Крум Зарков от БСП. По думите му бюджетите са отпечатък на политики, а този бюджет бил последният отпечатък на ГЕРБ. "Тези лозунги ги оставете за вашите партиини събрания", репликира го Тома Биков.

Според Мика Зайкова от ИТН, отговорността е на цялото Народно събрание, защото не сме премиерска, а парламентарна република и бюджета се обсъжда със всички в комисиите, дори и с колегите им от ГЕРБ, който не го подкрепиха. "Не сте прав", обърна се тя към Биков.

Йордан Цонев със сутрешни закачки: Христо Иванов се притеснява, че Асен Василев ще прави партия

Този бюджет може да бъде скъсан, вероятно министър Асен Василев е бил подведен, защото е нов в сферата. Но пък ще прави партия, Христо...

От дебатите стана ясно още, че средствата за МРРБ, МРВ, общините, земеделие, туризъм, транспорт и средствата за бизнеса и други също предстоят да бъдат разписвани конкретно между двете четения на закона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика