Преди първото заседание на НС - никой не иска да вземе властта

13832
Преди първото заседание на НС - никой не иска да вземе властта
Снимка: БГНЕС

В четвъртък (23 октомври), след като говорихме с ГЕРБ, уж имаше разбирателство. Разговорите по медииите не ги приемаме – една сутрин се събуждаме и от телевизиите разбираме, че ГЕРБ сменя своята позиция (бел. ред – визират се думите на Бойко Борисов, който заяви, че политическите лидери трябва да са министри, иначе се слага чиновник начело на кабинета като Орешарски и през юни-юли догодина пак избори). Затова питам – кой е начинът за комуникация между два политически субекта, заяви разгневено депутатът от „Патриотичния фронт” Валентин Касабов. Нашата позиция е ясна – вече я казахме, политическа подкрепа за правителство на ГЕРБ, добави той.

Възможно е някой от председателите на партиите в Реформаторския блок да стане министър, призна о.з. генерал Атанас Атанасов. Той не пожела да спомене име. На хората няма да търсим работа, това е несериозно отношение. Как ще се търси министър по чл. 68 от Трудовия кодекс – това е абсурдно, добави Атанасов. Като направим следващото лято нови избори, какво ще се случи, попита риторично лицето на Реформаторския блок. Имам чувството, че всички политически сили ги е страх от реформи, защото трябва да се предприемат непопулярни мерки. Трябва да се актуализира бюджета, да се увеличава цената на тока, посочи Атанасов пред Нова телевизия.

Калфин: Ще бъде изключително безотговорно, ако има нови избори

ГЕРБ има възможност за съставяне на правителство. Ако се стигне до нови избори, ще бъде изключително безотговорно. Това заяви членът на...

Ние встрани не стоим – имаме ясна и категорична програма от 100 точки. Не съм съгласен, че токът трябва да поскъпва – има как да се намали, но трябва да се бръкне здраво. Румъния вече тръгва да изнася газ от находището в Черно море, което и ние можем да експлоатираме. Има изход и какво – събужда се Бойко Борисов една сутрин и му хрумва нещо друго. Той иска избори до дупка, за да се разсипе държавата явно, подчерта Валентин Касабов.

Още от изборния ден ясно заявихме каква е нашата позиция. Говореше се как проблемът на държавата е участието на БСП в управлението, сега проблем стана неучастието на БСП в управлението. Г-н Борисов си има отговорност – избирателят му делигира правото да прави правителство, подчерта червеният депутат Жельо Бойчев. Големият въпрос е какво ще прави това правителство и каква му е програмата за реформи. Ние ще сме конструктивна опозиция и няма да бламираме работата на парламента с неявяване, добави той.

На всички е изключително трудно, обобщи Росица Янакиева от АБВ. Считам, че широката коалиция е вярното решение – и участие на БСП, не може да се върви на инат. Разбирам, че на вчерашния пленум на БСП не е станало изобщо на въпрос дали социалистите ще участват във властта. Създават се предпоставки ДПС пак да участва във властта, предупреди Янакиева. Трябват непопулярни мерки и май всички ги е страх, призна тя.

Същевременно председателят на парламентарната група на „България без цензура” Светлин Танчев заяви, че протестът срещу Анна Баракова не е организиран от ББЦ, а само от пловдивската структура. Защо пред парламента, а не пред сградата ви, след като вие си редихте листата, попита ген. Атанасов. Ами посъветвайте протестиращите, отвърна Танчев. И заяви, че ББЦ ще подкрепи всяка разумна дясноцентристка политика.

Патриотичният фронт няма да участва с политически лица в бъдещото правителство

Патриотичният фронт няма да участва с политически лица в евентуално правителство. Това бе потвърдено отново на провелото се днес заседа...

Пропуснатото време ще е рай за контрабандата. Но не може някой да бъде упрекван, че иска да работи в парламента, а не иска в изпълнителната власт. Не може да се слагат заложници в правителството, смята ген. Атанасов.

Не е страшно, че има различни мнения. Но трябва да се научим да работим в такава среда – скоро еднопартийно управление в България няма да има, обобщи Жельо Бойчев. Колегите от Реформаторския блок и НФСБ са малко изнервени, защото не са свикнали на поведението на Борисов, добави той. А Валентин Касабов отвърна, че скоро ще дойде народът да си вземе вересиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика