Президентът иска всички следващи избори да вървят с референдуми

12165
Президентът иска всички следващи избори да вървят с референдуми
Снимка: БГНЕС

Няма нищо по-добро от това всички следващи избори - европейски, местни, президентски да бъдат комбинирани с референдуми. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, предаде „Фокус”.

Силата на референдума не е да предскаже, а да се попита народа, и той да каже кое е добре, кое е зле и как да се случат нещата в държавата.

Реформаторският блок иска референдум и електронно гласуване

Реформаторският блок ще подкрепи инициативен комитет за референдум и е твърдо за електронното гласуване. Това стана ясно на пресконфере...

По повод предложения от него референдум по изборни въпроси Плевнелиев заяви: "Надявам се този референдум да е един от референдумите, които ще се проведат в България в следващите години и в годините на моя мандат. Аз искрено се надявам на пряката демокрация, хората през 2013 година съобщиха на политиците и ми показаха това много ясно – аз ги чух внимателно и искам да работя за това гласът на народа да бъде чут".

„С предстоящите избори оттук нататък (ние ще имаме европейски избори, комунални догодина, по-догодина ще имаме президентски избори, ще имаме и парламентарни избори); ние влизаме в години на избори и няма нищо по-добро от това всеки от тези избори, ние да го комбинираме с референдум”, обясни Плевнелиев.

По думите му това няма да струва нищо, а ще има ефект.

Вместо политиците да бъдат просто говорители на народа в продължение на 24 години, аз вярвам, че е добре от време на време и да се пита народа, независимо от това, какъв ще бъде резултатът. С всеки един избор в България, от тук нататък би било да имало референдум, каза пред журналисти президентът.

Референдумът и управляващите - а сега накъде?

Парламентът не е задължен да насрочи предложения референдум с трите въпроса – за мажоритарни избори, задължителен вот и дистанц...

„Догодина са комуналните избори – защо не да има референдум – няма да струва нищо на българските граждани, а ще ги чуем по важен въпрос. Аз много съм доволен, че дебатът вече се случва. Нима в обществото няма консенсус по въпроса за изборното законодателство и начина, по който правим изборите, че трябва да се подобри”, попита президентът. По думите му има пълен консенсус и гражданите имат мнение, което може да се чуе. По същия начин има и други важни въпроси, по които бихме могли да ги чуем, каза още Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика