Президентът изброи пет мерки, които България взема заради кризата с Иран (ВИДЕО)

3202
Президентът изброи пет мерки, които България взема заради кризата с Иран (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Да се поддържа национална позиция по кризата с Иран с акцент спешна деескалация на напрежението с всички възможни инструменти и да се търси незабавно диалог за мир. Службите за сигурност да анализират всички процеси с потенциал да бъдат заплаха за националната сигурност. МВнР да поддържа капацитет за контакт с всички български граждани зад граница "в горещи зони", като при необходимост да актуализира съвети и мерки за безопасност. Това са част от препоръките, около които са се обединили участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента.

Мерките бяха изброени в изказване на президента Румен Радев, който подчерта, че всеки акт на агресия и насилие в съвременния глобализиран свят може да предизвика събития с непредвидими последствия.

Извън настояването за мир, работата на службите за сигурност, както и на МВнР, Радев посочи още две мерки. Първо, Министерството на отбраната, да предприема необходимите мерки за безопасността на българските военни, които участват в мисии зад граница. Второ, при промяна на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура в страната.

Интересен аспект в изказването на българския държавен глава беше, че България е на позиция да се запазят постигнатите договорености по СВПД - т.нар. ядрено споразумение с Иран, от което САЩ излязоха едностранно и което ограничаваше Ислямската република при обогатяването на уран, но само за 10 години т.е. до 2025 година, като срокът важеше само ако Техеран е бил изряден при изпълнението на заложените в договора мерки. Подробности какво е СВПД можете да прочетете ТУК!

Заплаха има за всички страни в света, когато има глобален конфликт като този в Близкия изток. Това каза премиерът Бойко Борисов след приключването на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента.

Според министър-председателя този КСНС е бил лесен, защото позициите и докладите са били приети с единодушие: "Обединихме се около общ текст – максимална бдителност, внимание. Най-важното е дипломацията да бъде водеща и да се търси траен мир в региона".

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в парламента Корнелия Нинова коментира, че най-важната информация е, че няма пряка заплаха заради кризата с Иран за българските граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика