Приеха законодателни промени заради проблемите с отпадъците

1709
Приеха законодателни промени заради проблемите с отпадъците
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене предложенията на ГЕРБ и БСП в Закона за управление на отпадъците.

Пред парламента бяха поставени два законопроекта за изменения в Закона за управление на отпадъците, като и двата бяха приети единодушно от народните представители.

Единият е внесен от Ивелина Василева и група народни представители от ГЕРБ. С предложения законопроект се предлага регистърът за внос и износ на отпадъци да бъде публичен.

От ГЕРБ предлагат регламентиране на критерии за класифициране на инсталации за изгаряне или съвместно изгаряне на отпадъци като „опитни инсталации за изследователски, развойни и изпитателни цели във връзка с подобряване процеса на изгаряне“.

По-строг контрол на отпадъците иска гражданският сектор

„Софийските отпадъци имат национално турне – едни към Враца, други към Сливен, доскоро и към Бобов дол…“ ; &bd...

Другият законопроект е внесен от Манол Генов и група народни представители от ПГ на БСП. Законопроектът цели уеднаквяване на правния режим за дейностите с всички видове отпадъци, намаляване на сивия сектор в бранша, както и повишаване на контрола и проследяването на потоците отпадъци.

Предложени са 3 основни промени: да се въведат банкови гаранции за всички лица, извършващи дейности с отпадъци, независимо от техния вид; да се въведе 24-часово видеонаблюдение на всички площадки, на които се извършват дейности с отпадъци, както и да се премахне облагането с окончателен данък, удържан при източника, върху доходите от продажба или замяна на отпадъци.

Дебати

Предложенията за промени в Закона за управление на отпадъците на БСП произхождат от законодателните пропуски и нарушенията и липсата на контрол, посочи вносителят от ляво Маноил Генов.

Всички бяхме свидетели на това какви нарушения и липсата на контрол, която не се упражняваше от регионалните инспекции по околна среда и води. Станахме свидетели на медийни репортажи, прокурори издирват фирми с по 2 лв. уставен капитал, пък не могат да намерят откъде са отпадъците, какви са тези.

БСП поиска законови промени срещу фирмите-фантоми, занимаващи се с отпадъци

Парламентарната група на БСП е внесла свое предложение за промени в Закона за управление на отпадъците, съобщиха депутатите от левицата...

Затова ние предлагаме въвеждане на банкови гаранции за всички участници в този процес. Анализът за въвеждане на банкови гаранции на изкупуването на черни и светли метали от 2012 г. показват, че сивият сектор изключително се е свил за 6-7 години, но свивайки сивия сектор в изкупуването на черни метали, той отива към другите видове отпадъци. Въвеждането на банкови гаранции за всички субекти, участващи в този процес, оператори, търговци, производители, ще доведе до изсветляване на сектора, до сериозни гаранции за контрол върху него. Освен това една фирма с 2 лв. уставен капитал я глобяват с 5000 лв. Почва РИОСВ да я търси да й връчи наказателно постановление, но тя е неплатежоспособна. По този начин ще се увеличи и събираемостта на наказателните постановления, които са издадени в случая от компетентните органи", изтъкна Манол Генов, цитиран от Фокус.

Той посочи, че друга част от предложението на БСП е свързано с видеонаблюдението на всички площадки, където се третират, съхраняват и произвеждат отпадъци. "Пак еднакъв правен режим за всички, защото това видеонаблюдение съществува на площадките при търговия с черни и цветни метали, съществува и при третирането, съхраняването, депонирането на битови отпадъци", депутатът от левицата.

Народният представител запозна с мотивите за премахване на облагането с окончателен данък, удържан при източника, върху доходите от продажба или замяна на отпадъци.

Този отчет е, че не се изпълнява бюджетът на държавата поради ред причини в момента и приходите са доста значително надолу, малко е трудно да се говори по този въпрос.

"Анализът показва, че преди 6 години от този вид данък са събрани 22 млн. лв. За 2018 г. са събрани малко под 5 млн. Това е 450 % падане размера на данъка, който се събира от републиканския бюджет. Това води допълнително при стопанските субекти, които се занимават с тази дейност към административни неприсъщи разходи за тях: осчетоводяване, удържане, превеждане. Искам да подчертая пак, че наистина този данък е незначителен на база на това, което се събира и което се е събирало преди години. Такъв данък, който се събира при източника, противоречи на европейското данъчно законодателство. Тези наши предложения както чухте от доклада, бяха подкрепени единодушно от целия състав на Комисията по околна среда и води. Надявам се да бъде в комисия при второ четене. Ще видим съответните предложения, които постъпят", каза още Манол Генов.

Готвят законодателни промени за банкови гаранции за площадките с отпадъци

Във връзка със засиления контрол на дейността с отпадъци и съвместните проверки на държавните институции, зачестиха случаите на установ...

Мотивите на ГЕРБ

Основната цел на законопроекта, който подготвихме заедно с колегите от ПГ на ГЕРБ е да дадем пълни гаранции, че обществото е информирано за всички дейности, свързани с управлението на отпадъците, заяви вносителят Ивелина Василева.

Председателят на Комисията по околна среда отчете,че в националното ни законодателство е заложено поддържането на редица регистри в публичен формат, за да може компетентните органи и обществото да имат достъп до информацията.

Тъй като някой тълкуват липсата на изрично оказване в закона, че регистърът трябва да е публичен, то той не е наличен на страницата на компетентните институции. Ние не считаме, че е така. Ние считаме, че този регистър трябва да бъде достъп за всички институции и граждани', посочи тя.

Според нея така се осигурява пълна сигурност, че няма нищо тайно, скрито и че информацията, която е представена съответства на реалното състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика