Готвят законодателни промени за банкови гаранции за площадките с отпадъци

1631
Готвят законодателни промени за банкови гаранции за площадките с отпадъци
Снимка: БГНЕС

Във връзка със засиления контрол на дейността с отпадъци и съвместните проверки на държавните институции, зачестиха случаите на установено нерегламентирано съхранение на отпадъци на територията на страната.

Нарушителите на нормативните изисквания извършват опити за освобождаване от тези отпадъци и изхвърлянето им на неразрешени за целта места. Това заяви екоминистърът Емил Димитров.

Връщаме контейнери с отпадъци в Италия, обеща Ревизоро

Предстои връщане на контейнери с отпадъци в Италия, които са иззети след проверки в Батак и Варна. Това каза министърът на околната ср...

Констатираните нарушения са при превози на отпадъци, предмет на общи информационни изисквания от така наречения зелен списък, които съгласно европейското и действащото в България законодателство не подлежат на предварително нотифициране и съгласие. Ние сме длъжни да ги приемем, както те приемат нашите. Там са установени много нарушения. Имах вече повод веднъж да кажа - имаме изключително европейско законодателство, което обаче ние прилагаме по различен начин от това, както се прилага в цяла Европа.

Второ, повечето от огласените случаи се касаят за смесени отпадъци с битов произход, представени за отпадъци от пластмаса и каучук, с цел да се избегне процедура по предварителна нотификация и съгласие. Преобладаващите нарушения на отпадъци са за пластмаса и каучук, горивни отпадъци, RDF модифицирани горива, получени от отпадъци и други отпадъци, включително смеси от материали от механично третиране на отпадъци. Четвърто, в много от случаите получател на отпадъците е едно и също дружество, регистрирано като търговец и брокер, което няма право да действа като получател, респективно носител за целите на трансграничен превоз на отпадъците в България“, обясни министърът.

По думите му като превенция се предприемат мерки. „Въвежда се извършване на 100 % физически контрол на границите на съюза и на страните от органите на ГД „Гранична полиция“ и на звената „Пътна полиция“. Разработени са и предстои приемането на инструкции за взаимодействие между Агенция „Митници“, МОСВ и МВР, ГД „Гранична полиция“ и на звената „Пътна полиция“ в областните дирекции на МВР, както и МОСВ за повишаване ефективността на контрола върху трансграничния превоз на отпадъците. Въвежда се уведомителен режим за превозите на отпадъците от така наречения зелен списък, най-малко три работни дни преди началото на всеки превоз или въвеждането на територията на страната, коментира още министър Емил Димитров.

Министърът на околната среда обясни, че се създава Оперативен център за контрол на трансграничния превоз на отпадъците в МОСВ. „В центъра ще се получава и се получава вече информация в реално време за всеки отделен превоз, преминаващ през границата на Р България. Информацията се разпределя към съответното РИОСВ“, каза още министър Димитров. По думите му тази информация ще бъде изпращана в равен обем и съдържание към МВР.

Първа "жертва" на сагата с италианския боклук

Шеф на фирма за отпадъци е първият арестуван заради сагата с италианския боклук. Това е 52-годишният Айгюн Еминов, собственик и управит...

„В допълнение са предприети мерки за засилване на контрола на площадките и съоръженията с отпадъци. Ще бъдат извършени проверки на тези площадки, които миналата година са получили повече от две системни или две големи нарушения, за да се пристъпи към закриването и отнемането на разрешенията. Системни нарушители повече няма да има нужда да работят на нашата територия“, каза още Емил Димитров.

Министърът отчете, че през 2019 г. от РИОСВ са извършени 8 868 проверки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика