Притчи и заплахи за съд при дебата за евентуалната оставка на Мая Манолова

32335
Притчи и заплахи за съд при дебата за евентуалната оставка на Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Ако трябва, ще стигнем до съд. Така бившият министър на културата Вежди Рашидов отговори на думите на червения депутат Антон Кутев, че "е набил полицай" преди време.

До препирнята се стигна след размяна на изказвания и реплики при дебатите по искането за предсрочно освобождаване на заместник-председателя на парламента Мая Манолова, уточнява Агенция "Фокус".

Местан: Мая, търсят ти сметка за Костинброд

"Мая, търсят ти сметка за Костинброд." Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан при дебатите по искането за предсрочно освобождаване на за...

Най-напред Вежди Рашидов заяви следното по време на дебатите: "Възхищавам ви се. Имах чувството, че гледам Камен Донев в Зала 1 на НДК. Курумбашев – интелигентен човек, с когото се знаем от Ку-ку, но вие сте една прекрасна публика".

„Аз имам лични симпатии към Мая Манолова. Искам да разкажа една азиатска притча, защото явно се забавлявате със собствените си истории. Никой не иска да обърне внимание, не полагате усилия да има реален диалог между политическите сили. Тази война няма да доведе до добро”, заяви Рашидов.

„Азиатската притча е следната: камилата легнала да умира, идва стопанинът, казва й: моля те да ми простиш, че те товарех, биех по пътя, крадях ти от водата, от храната, дай ми прошка. Камилата – да, товареше ме, биеше ме, крадеше ми от хляба, пиеше ми водата, всичко ще простя, но няма да ти простя, че винаги пред кервана слагаше едно магаре да ни води”. След това депутатът добави: „Дали ще е Бойко или някой друг, държавата се управлява от някой. Някой крадеше държавата, някой би държавата, отговорете си кой е магарето и тези, които водят кервана”.

В реплика депутатът от ПГ на Коалиция за България Антон Кутев заяви: „Спомням си, че имаше човек, който би полицаи, и е бил министър на културата. Него към магарето ли го слагате или кервана”.

Дебатират утре за освобождаването от пост на Манолова

Дебатите по исканото предсрочно освобождаване на зам.-председателя на парламента Мая Манолова ще се проведат утре. Това обяви в пленарн...

Рашидов не пропусна веднага да отговори на Кутев „Знам, че сте специалист по всичко. Току-що си изкарахте да ви осъдя с това, че ме клеветите, че съм биел полицай. Целта бях аз, и то от Костов. Следващия път идвам със съдебното си решение. Никога не споменах името на този, който би полицаи. Ще ви осъдя – от този парламент го казвам. Дъвчите тази дъвка от 30 години. Имам биография, от която трябва да ви е срам”.

Началото

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова представи мотивите за искането на опозицията, предаде БГНЕС. Тя се обърна към Манолова с думите: "Трябва да разберете, че и в залата има опозиция. Смятах, че държите малко повече на институциите и на демокрацията. Недопустимо е това, което вършите няколко дни, недопустимо е да не давате думата за изказване на народни представители".

"В последните месеци на 2013 г. не стихват протестите срещу управлението на тройната коалиция, управление, станало възможно благодарение на безпрецедентната компроматна война, манипулация, извършена от един партиен функционер, който заслужи поста си зам.-председател на Народното събрание поради факта, че осигури скалъпен донос срещу безспорния победител в изборната надпревара. Много отдавна на гражданите стана ясно, че няма друга причина Манолова да получи поста заместник-председател на Народното събрание", коментира още тя.

"Надминахте не само себе си, но и парламентарната практика, парламентарната етика, застанахте над Конституцията на България и показахте, че не познавате парламентарния правилник. Никой друг не е забравил, че България е парламентарна република. С воденето на пленарните заседания в последните няколко дни ни върнахте в едни други време, на еднопартийност и диктатура, когато наличието на партийните ви другари, процедури и изказвания беше достатъчен повод да няма дебат", добави Атанасова.

Депутатът от левицата Петър Курумбашев също се включи в дебата и коментира: "Повечето от вносителите на искането са мъже, в мотивите няколко пъти те използват думата "грубо" за поведението на Мая Манолова. Аз не съм я виждал с палка или камшик в пленарна зала".

Към депутатите от ГЕРБ той се обърна с думите: "Вие достигате до извода, че Манолова олицетворява политическата борба от Сталинградски тип. Хубаво е да правите разлика между Сталин и Сталинград, това е като разликата между цар и Цариград, Сталинградската битка е битка за учебник, повратен момент във Втората световна война".

Под искането липсва името на онзи, на когото не трябва да се споменава името, на строителя на съвременна България, на вожда и учителя на българския народ, отбеляза още Курумбашев. Той напомни, че Мая Манолова е депутат за трети пореден мандат.

Мая Манолова е нашето мъжко момиче, което никак не се шегува. Бих казал подобно нещо само за още една дама в нашата парламентарна група, заяви Курумбашев и уточни, че подобни думи може да каже още само за председателя на социалната комисия Корнелия Нинова.

ГЕРБ иска оставката на Мая Манолова като заместник-председател на НС

ГЕРБ ще внесе искане Мая Манолова да бъде освободена от поста на заместник-председател на Народното събрание. Това заяви заместник-пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика