Прочит на идването на Давутоглу - от стабилност до разрушаване на ЕС

4356
Прочит на идването на Давутоглу - от стабилност до разрушаване на ЕС
Снимка: БГНЕС

Въпросът не е, че е има протести, а в мотивите им. Според мен протестът срещу Ахмет Давутоглу се отнася във висока степен с неразбиране и невежество, както и с исторически комплекси, което ни пречи да оценим и разберем ролята на съвременна Турция. Така журналистът Георги Коритаров коментира вчерашните протести на „Атака” срещу визитата на турския премиер Ахмет Давутоглу в България.

Поздравявам протестиращите, но съжалявам, че не бяха толкова много и толкова радикални – трябваше да има бунт в София. В столицата ни пристигна лицето на неоосманизма, което написа речта на Ердоган с претенциите му за Тракия, срещу която и ние, и гърците протестирахме, отвърна в ефира на Нова телевизия независимият депутат Велизар Енчев. Турция, заедно със Саудитска Арабия и САЩ, създаде проблемът в Сирия и ЕС трябваше да я накаже, не да я награждава с 3 млрд. евро. Турция няма място в ЕС цивилизационно, добави Енчев, цитирайки чешкият президент Милош Земан.

Арестуваха Боян Расате

Бившият лидер на Български национален съюз (БНС) и председател на движение „Гвардия“ Боян Расате е бил арестуван в София. ...

С Турция ЕС ще стане по-силен, защото ще се разшири зоната за сигурност, каза Коритаров. С членството на Турция догодина може да се стигне до обединение на Кипър. Колкото до свалянето на руския Су-24, то Турция защити държавническото си достойнство и изми лицето на НАТО. Всяка държава, която уважава достойнството си, би трябвало да действа така, сигурен е Коритаров. Той добави и, че изразът на Ердоган „Тракия е обща” показвал стремежът на Турция да влезе в ЕС, не да заграби Тракия. В „Стратегическа дълбочина”, книгата на Давутоглу, за почти 700 страници никъде не се споменава думата неоосманизъм, каза още Коритаров.

Енчев категорично не се съгласи и посочи, че вчера (15 декември) Бойко Борисов обяви, че подкрепя Турция за членство в ЕС. Премиерът каза и, че максимално бързо Турция трябва да извърви пътя към ЕС – сякаш тръпне в очакване това да стане. Влизането на Турция ще разруши християнския облик на Европа, каза Енчев. Коритаров обаче припомни, че първо Гърция е одобрила влизането на Турция в ЕС, а Турция беше първата, която официално декларира подкрепа да влезем в НАТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика