X
 
 

Проф. Иво Христов: Продажбата на земя ще е последният пирон в ковчега на България! (ВИДЕО)

7234 2
Проф. Иво Христов: Продажбата на земя ще е последният пирон в ковчега на България! (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС
Продажбата на земя ще е последният пирон в ковчега на България, заяви проф. Иво Христов, депутат от БСП и геополитически анализатор.

Процесът върви с дежурните приказки, че чужденецът нямало да си навие земята на руло и да си я занесе в къщи. Не, той ще си я вземе и ще се случи обратния процес: ти ще си вземеш торбичката и ще се изнесеш оттук“, подчерта той в предаването „Не се страхувай“ с Васил Василев, излъчено по БСТВ.

Проф. Иво Христов очерта тежките системни проблеми на българското образование (ВИДЕО)

Гледаме един законопроект, който отдавна беше очакван от академичната общност и от цялото общество. Нямам никакви илюзии по въпроса, че...

Основният проблем на голяма част от съвременното българско общество е културата на несъпротивата, добави проф. Христов. За да имате каквато и да била форма на съпротива, трябва да има субект на социална активност. Такъв липсва в България. Аз бях част от тези наивници, които си мислеха, че след като България влезе в Евросъюза, външният фактор ще наложи своеобразен политически борд на вътрешните български безобразия.

Не само, че не наложиха борд, но взеха, че плеснаха с ръце и се прегърнаха… Нашите български разбойници откриха себеподобни, макар и в по-европеидна форма в Брюксел и нещата потекоха по прословутия механизъм „ти на мене, аз – на тебе“. Това не е драмата на едно примитивно общество, което е колонизирано наскоро. Имаме съвършено друга драма – едно насила върнато в архаизма модерно общество, каквото бяхме допреди това. С цялата драма на този живот, който ние живеем.

Къде бихте сложили България, ако има класация по разпродажба на национално богатство и национални интереси, запита Василев.

Някъде до африкански и южноазиатски режими, отговори проф. Христов. "В нашия регион няма такъв случай. Може би единствените, с които сме съотносими, това е Украйна. В Украйна имаме буквално физическа продажба на земя. Буквално рязане и продажба на уникалния чернозем в Запорожието, който се изнася с влакове и камиони към Европа. Може би само тази несъстояла се държава ни гони по всички точки на деградацията, съчетано и с „прелестите“ на една война.

Иво Христов: ГЕРБ трябва да подаде оставка, Борисов създаде авторитарен режим

"Страната ни влиза в социално-политическа криза. Единственият изход е оставка на правителството. Срина се образователната система, соц...

Парите от България всъщност не са излезли физически, изтъкна проф. Христов. Т.е. нямаме местене във въздуха от точка А до точка Б. Те отиват при нашите партньори, както иронично ги нарича Путин. Всъщност компрадорско – корумпирания тип режими, като този в България, са възможни само защото командният център, условно наречен Западът, има интерес от това. Никакъв голям приватизационен договор или банкова транзакция в нарушение на закона и правилата, не може да не се знае там.

Истината е, че Източна Европа, както бившия СССР, както и Балканите, захраниха икономиката на Запада за поне едно 30 години. На цената на джобни пари, защото милиард, два, три – дори десет милиарда евро, са нищо. Всъщност това са комисионните, които са подхвърлени като кости на местните компрадори. Срещу тази цена те получиха на безценица близка колониална периферия. От друга страна това е експлоатация на новооткрити пазари и работна ръка, която сама отиде при тях. Те, разбира се, са заели една гнуслива естетска позиция, възмутени от всички тези безобразия, за които вече говорихме – корупцията, нарушаване на законите и унищожаване на икономиката. Но лицемерието не е от вчера.

Нашето дередже е продукт на онова, наречено „български преход“. „Кучето е заровено“ още 90-те години с така наречената приватизация, с която бяха отнети икономическите, социалните и голяма част други шансове на българското население. И забележете, след всяка вълна на приватизация има вълна на емиграция. Като лишите хората от хляба им, от възможности аз развитие – те естествено се махат оттук.

И тук приказките за демографията – българите не раждат, не защото това е функция на много или малко пари – не им се живее тук!Живеенето не е само просто въпрос на 5 лв. отгоре или 5 лв. отдолу – а на цялостна перспектива, на цялостно себеусещане, цялостно съотнасяне към бъдещето на тая страна и на тая общност. Когато ти нямаш такова отношение, няма това, което наричаш социална солидарност, най- малкото, което ще направиш ще е да спреш да раждаш, да се възпроизвеждаш.

А най-многото, което ще направиш е да се махнеш от тука – ние нямаме емиграция, ние имаме евакуация от територията – буквално, заяви проф. Иво Христов.

Проф. Иво Христов: Всички във върхушката на ГЕРБ са с комунистическо минало

Победата на ГЕРБ на предсрочните парламентарни избори е Пирова. Това каза социологът проф. Иво Христов, който беше избран за депутат от...

Actualno.com

Етикети:

  • един ДЕБИЛ на средна възраст 2 един ДЕБИЛ на средна възраст преди 2 месеца Профил на трол?
    За съжаление тоя МУНЧО казва истината...!!!!!
  • Октомври Н.Р.Б. 1 Октомври Н.Р.Б. преди 2 месеца Профил на трол?
    Всичко това е абсолютно вярно , но Другарят Октомври да попита този професор какво прави в партия в която е паразита станишев например. В партия която точно тя ни набута в тази Блудница , в партия която всъщност унищожи Н.Р.България като се клонира на безброй много други партии. А , всичко след 10 11 1989 е най долната плява на Бкп/Бзнс. А , оново същество журналята не ги ли знае тези неща ? И що виж още ›› не го пита ? Ами ясна е работата.
Прогноза за времето - 19 февруари (сряда)
Прогноза за времето - 19 февруари (сряда)

В сряда, 19 февруари, облачността над страната ще се увеличи, но ще остане все още без валежи, предаде БГНЕС. Сутрешните температури ще бъдат...

Последно в Актуално