Пълен блокаж: Депутатите пак са в зала, но няма решение за председател на НС

2068
Пълен блокаж: Депутатите пак са в зала, но няма решение за председател на НС
Снимка: БГНЕС

Депутатите се връщат в пленарната зала в опит да намерят решение на блокирания избор за председателя на Народното събрание. Решението е било взето на поредното за деня заседание на т.нар. председателски съвет с участието на представители на всички групи. 

По-рано днес след неуспешната процедура сутринта, при която на балотаж стигнаха Йордан Цонев от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, бе дадена почивка. Това е четвърта поредна процедура в рамките на два дни.

По време на почивката от ГЕРБ-СДС заявиха, че ще оттеглят своя кандидат Росен Желязков. Вчера вечерта това направиха и от "Продължаваме промяната" с оттеглянето на номинацията на Никола Минчев.

По време на дебатите в зала Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС се извини на българските граждани, че повече от 30 часа водят един и същ дебат. Атанасова от ГЕРБ призна, че партията е предложила Рашидов да остане на поста, но идеята не е събрала пълна подкрепа.

"Предложих да се обединим, да търсим съгласие по други критерии, лишени от политическа пристрастност. След като не можем да намерим критерии, тогава нека да изберем за председател на парламента най-възрастния, като това предложение беше обективно, че той ще има зам.-председатели, заяви Атанасова. И това не беше прието. Второто предложение беше да заложим на вариант, при който първа и втора политическа сила оттеглят и ние го направихме. Да изберем третата, номинацията на Йордан Цонев също не събра гласове. Очевидно като че ли не си даваме сметка, че повече от 30 часа се въртим в кръг", разказа тя.

И след като призна, че идеята не е намерила единодушна подкрепа, Атанасова все пак предложи и в зала отново "възрастта" да критерият за избор.

От парламентарната трибуна съпредседателя на ПП Кирил Петков предложи председателят да бъде избран по три критерия - предишен опит като председател или зам.-председател, кандидатът да не е конфликтна личност, да е с високо обществено доверие.

Донев призова депутатите за разум, за да влязат в парламента проектозаконите по Плана за възстановяване

Почти всички проектозакони, свързани с Плана за възстановяване на България, са готови. Сега всичко е в ръцете на народните представител...

"Ако направим дискусия по тези три неща, не си подвикваме и се уважаваме, мисля, че имаме шанс да направим това, което очаква обществото", каза Петков.

И "Възраждане" оттегли своя кандидат

В тази връзка "Възраждане" също оттеглиха кандидатурата на Петър Петров с оглед на това, че е политическа фигура въпреки опита си. От партията смятат, че човекът, който бъде избран за председател на НС, не е лечителят на всички народни болки.

"Той няма да е панацея и човекът, който ще поведе България по светлия път на демократичното ѝ развитие. Просто ще даде възможност за работа на този парламент. Ако това нещо не се случи обаче, отиваме на нови избори и в това няма да има нищо страшно. С оглед на волята на българските избиратели реалностите в нашата страна са такива и не можем да се сърдим на никого", каза лидерът ѝ Костадин Костадинов.

Според него решението за председател на парламента трябва да се вземе бързо, но ако партиите не се обединят, по-добре „тази агония да приключи“ и да се отиде на нови избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

АКФ: В АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество със съмнения за злоупотреби

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитет, за да бъда разследвана по казуса "Корал"

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com