Първан Симеонов за деня след изборите: ГЕРБ и ДПС ще останат в „политическа карантина”

9852
Първан Симеонов за деня след изборите: ГЕРБ и ДПС ще останат в „политическа карантина”
Снимка: БГНЕС

Протестните партии са на ръба на мнозинството. Ако изборите са утре, ще им трябва подкрепата на БСП. Това сочат данните за моментните нагласи на „Галъп”. „Има месец и половина кампания. Това е моментна картина”, подчерта Първан Симеонов.

Тази моментна картина обаче давала възможност за съставяне на кабинет. „Голяма част от червените линии, които попречиха за съставянето на кабинет в предишните мандати, сега изглеждат изтрити. Всички партии на промяната дават заявки, че ще си сътрудничат. Но все още не им стигат гласове за мнозинство”, обясни Симеонов.

Първан Симеонов: ИТН послужи като клапан за изпускане на общественото напрежение

Политологът Първан Симеонов вижда политиката много оголена, арматурата на политиката много оголена и виждаме всеки срещу всеки в парлам...

Според него едно от най-любопитните развития през последните месеци е при БСП.

„От партия на статуквото се превърнаха почти в партия на промяната. Това е показателно колко условни са тези деления и каква поразия стана от това. Може би ще им трябва и БСП, ако данните са такива”, каза Симеонов.

Според него друг важен въпрос е дали ще влезе формацията на Мая Манолова. Ако тя влезе, картината може да е малко по-благоприятна за партиите на протеста.

Симеонов коментира и резултатите на „Продължаваме промяната”.

„Въпросът е дали ще има магия. Засега има известно обществено влюбване. Тези неща са неизчислими и непредвидими на този етап. Ако се окаже вълна, може да спорят за челни позиции. Ако се окаже поредният десен проект, ще бъде друго. Засега играят правилно – категорично бягат от ролята на пореден десен проект, гледат да не се скарат с никого и пазят онази лява, дошла от президента легитимация, която им дава центристки вот”, обясни Симеонов по Нова телевизя.

Отиваме в Барселона, ще го отнесем – дайте да пуснем младите да се научат

Това заяви социологът Андрей Райчев в коментар каква ще е тактиката на ГЕРБ за предстоящите президентски избори. Какво друго каза Райч...

„Хубавото за ГЕРБ от новия проект е, че всички останали може да станат на „салата” и ГЕРБ да „щръкнат” отгоре. Лошото за ГЕРБ, което може да стане, е, ако се окаже, че тези политици предизвикват някаква вълна”, каза Симеонов. При висока активност „Продължаваме промяната” може да дръпнат повече гласове, смята още Симеонов.

„При каквато и да е активност, ми се струва трудно ГЕРБ и ДПС да имат легитимността да направят правителство. Известно време те трябва да останат в „политическа карантина”, коментира още социологът. Един от основните резервоари за всички нови политически проекти обичайно били хора, които не гласуват.

„Част от тези, които сега се обръщат към ПП са хора, които биха гласували за ДБ. Други са от хората, които предишните избори гласуваха за ИТН. БСП и ГЕРБ дори може да загубят гласове”, каза Първан Симеонов.

Предизвикателството на президента Румен Радев към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов изглежда като провокация, смята още Симеонов. „Румен Радев си го връща. Той подчертава позицията си като основен, почти единствен кандидат. От ГЕРБ ще се надяват той да подцени ситуацията”, каза Симеонов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика